Bacalaureatul in maghiara

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Covasna a propus ca elevii apartinând minoritatilor nationale sa poata sustine, daca doresc, examenul de bacalaureat în limba materna.

 Propunerea a fost avansata la o dezbatere organizata marti seara de catre UDMR Covasna, chiar de sefa ISJ Covasna, Keresztely Irma. „Nu este corect ca elevii maghiari sa aiba un examen în plus, ca numar (cel de limba si literartura materna, cu proba scrisa si orala - n.r.). Este o masura discriminatorie, care defavorizeaza elevul, pentru ca, la calcularea mediei, nu este indiferent daca se împarte la patru sau la sase, poate influenta negativ rezultatul”, a afirmat sefa ISJ Covasna.

„De aceea, comisia consultativa a inspectoratului propune ca elevii minoritatilor sa poata sustine bacalaureatul în limba materna” a spus Keresztely Irma. Ceea ce ar însemna ca elevii apartinând minoritatilor nationale sa nu mai fie obligati sa sustina probele de examen la limba si litaratura româna.

O alta propunere pe care s-a insistat a fost cea de predare a limbii române dupa metode speciale, programe si manuale distincte, pentru elevii minoritatilor, pâna în clasa a XII-a, nu a IV-a, cum este în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

La dezbaterea organizata marti la Sfântu Gheorghe au participat peste 65 de directori de scoli cu predare în limba maghiara, profesori sau specialisti în domeniu, presedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad si senatoarea Szabo Ilona.