Bacalaureat 2025. Reguli noi la examenul de anul viitor. Un ordin al Ministerului Educației aduce reglementări privind organizarea și desfășurarea examenului.
O mare problemă a examenului de Bacalaureat o reprezintă contestațiile. La fiecare sesiune, mii de elevi nemulțumiți de nota primită cer o reexaminare din partea profesorilor. Pentru a înlătura orice fel de dubii, Ministerul a decis ca, de anul viitor, participanții să-și poată vedea lucrările după afișarea rezultatelor inițiale. Aceștia vor trebui să facă o cerere în acest sens. În plus, elevii care vor dori să-și vadă lucrările vor trebui să vină, obligatoriu, însoțiți de părinți.
”Candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat”, conform Ordinului ME 6481/2024.
O altă schimbare majoră a Bacalaureatului 2025 o reprezintă introducerea unei sesiuni de evaluare în iarnă. Aceasta are rolul de a evalua competențele lingvistice la probe orale și a celor digitale și se va desfășura între 27 ianuarie și 7 februarie.
Calendarul complet al examenului de la Bacalaureatul 2025
Evaluarea competențelor lingvistice (probe orale) și a celor digitale se va desfășura între 27 ianuarie și 7 februarie, în nou-înființata etapa de evaluare de iarnă, potrivit avocatnet.
Probele scrise, la limba română, profil și specializare, precum și la limba maternă, se desfășoară în luna iunie. A doua sesiune, cea din iulie-august, este destinată elevilor care nu au promovat la prima sesiune sau celor care au avut corigențe. La ambele examene va exista și un set de probe orale de comunicare în limba română, limba maternă și o limbă de circulație internațională, precum și competențele digitale.
Înscrierile pentru examenul din luna iunie 2025 încep de anul acesta, în perioada 16 - 20 decembrie. Candidații vor susține probele orale în lunile ianuarie și februarie, pentru anumite probe lingvistice și digitale. La Bacalaureatul din 2025 va fi aplicată digitalizarea procesului de evaluare, iar activitățile din cadrul examenului se vor desfășura utilizând o platformă online dedicată.