Bacalaureat 2023. Subiecte Geografie BAC 2023. Hărțile trebuie să fie analizate cât mai în detaliu de elevi, la fel și cerințele

Sursa: dreamstime.com

Miercuri, 28 iunie, în conformitate cu programul stabilit, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării în cadrul examenului național de Bacalaureat. Dacă aleg să susțină proba la Geografie, liceenii trebuie să țină cont de mai multe aspecte pentru a obține un rezultat cât mai mare.

Calendar Bacalaureat 2023. La proba a III-a de la BAC, elevii pot opta, în funcție de filieră, profil și specializare, pentru una dintre cele zece discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie.

Subiectele și baremele vor fi publicate pe edu.ro, începând cu ora 15.00, dar vor fi publicate și pe site-ul nostru, evz.ro.

La ce să acorde atenție elevii care susțin BAC-ul la Geografie

Profesorul Bogdan Petre a realizat un ghid pentru elevii care au ales Geografia și a menționat, în funcție pe subiectele de la examen, la ce să fie atenți.

  • Subiectul I – verifică cunoștințe din sfera Geografiei Europei
  • Subiectul al II lea – structurat pe conținuturile aferente Geografiei României
  • Subiectul al III lea – solicită conținuturi din Geografie Europei, din Geografia României, dar și din sfera Uniunii Europene.

Subiectul I la proba de Geografie

La subiectul I de la Geografie, „analizați cu atenție harta. Statele sunt marcate cu litere, iar orașele-capitală cu numere. Uneori se întâmplă ca anumiți candidați să confunde litera I cu cifra 1.

Pentru a demonta orice urmă de îndoială trebuie să știm că teritoriile statelor marcate cu litere sunt întotdeauna colorate în nuanțe de gri/negru, iar teritoriile statelor unde sunt marcate doar orașele-capitală sunt redate pe fond alb”, subliniază profesorul.

„Subpunctul E este cel care dă, de cele mai multe ori, bătăi de cap candidaților care susțin proba la Geografie. În primul rând, pentru rezolvarea corectă și completă a acestui subpunct este necesar să sesizăm nuanțarea din cerință.

Adică, atunci când se spune precizați sau menționați vom scrie pe scurt răspunsurile, iar atunci când în cerință se spune prezentați sau explicați se vor construi fraze în care încercăm să dezvoltăm răspunsul. Acest subpunct testează capacitatea candidaților de a explica realități geografice, practic transpune aspecte din viața de zi cu zi în cadrul subiectului”.

Subiectul II la proba de Geografie

Profesorul subliniază importanța unei analize atente a hărții și, în special, a legendei acesteia în cadrul subiectului II. El remarcă că atât râurile, cât și orașele sunt reprezentate pe hartă prin numere, și atrage atenția că neglijarea legendei poate duce la rezolvarea incorectă a anumitor subpuncte.

Este esențial să reținem că atunci când un număr de pe hartă este însoțit de o săgeată, indică prezența unui râu, în timp ce atunci când numărul este poziționat lângă un punct, indică existența unui oraș.

Aici, este important să acordăm o atenție sporită orașelor care sunt apropiate spațial și să le asociem cu un element al cadrului natural pentru a ne asigura că răspunsul pe care îl vom redacta este cel corect. De exemplu, putem întâmpina dificultăți în distingerea orașelor Brașov și Sfântu Gheorghe, care sunt relativ apropiate spațial.

În această situație, pentru a evita confuziile, putem utiliza râul Olt drept element de ajutor, deoarece acesta traversează orașul Sfântu Gheorghe, dar nu și Brașovul.

Subiectul III la proba de Geografie

Acest subiect este diferit față de celelalte. În general, începe cu un grafic despre Geografie fizică sau umană, referitor la Europa, România sau Uniunea Europeană. Cerințele testează interpretarea corectă a graficului și includ și noțiuni matematice.

Apoi, subpunctul C cere o caracterizare scurtă a unei țări vecine României sau a unui stat din Uniunea Europeană, conform programului de examen. Subpunctele D și E solicită explicarea unor procese/aspecte geografice europene și românești sau a problemelor din Uniunea Europeană.

Cele mai importante sfaturi pentru elevi

Profesorul Bogdan Petre atrage atenția că este important să citiți și să interpretați cu atenție reprezentarea grafică și legenda acesteia. Fiți atenți la scările de valori din partea stângă și, când este cazul, din partea dreaptă a graficului. Dacă valoarea reprezentată în grafic este fixă, punctajul se acordă strict pentru valoarea exactă.

În cazul în care valoarea cerută este marcată pe grafic între două linii care delimitează anumite valori, răspunsul trebuie să fie o valoare cuprinsă între aceste două limite. Pentru a interpreta reprezentarea grafică, puteți utiliza o riglă în sala de examen, dacă este permis. Astfel, valorile solicitate pot fi înregistrate cu exactitate.

„La subpunctul C, acolo unde se cere caracterizarea unui stat vecin României sau al unuia dintre cele șapte state din U.E., în situația în care se solicită precizarea unor orașe, trebuie să fiți atenți dacă se face sau nu mențiunea „cu excepția capitalei”. Dacă apare această mențiune, orașele pe care le veți scrie vor fi altele decât capitala țării respective.

De asemenea, în situația în care se solicită precizarea unor state vecine țării respective, vă puteți folosi de harta de la Subiectul I pentru a fi siguri că nu veți greși. Totodată, pot fi solicitate în mod expres state vecine țării respective care fac/nu fac parte din Uniunea Europeană, astfel că trebuie să fiți atenți și aici”.

Dacă se solicită rezolvarea unor calcule, puteți înregistra doar ecuația pe foaia de examen, iar rezolvarea propriu-zisă o puteți realiza pe o ciornă separată. Apoi, puteți reveni pe foaia de examen și nota doar răspunsul corect obținut, potrivit edu.ro.