Bacalaureat 2016: Elev: „Tudor Vianu e cel mai bun liceu, noi intrăm toți la facultățile de stat, nu mergem la particulare”

Bacalaureat 2016: Elev: „Tudor Vianu e cel mai bun liceu, noi intrăm toți la facultățile de stat, nu mergem la particulare”

De vreo câțiva ani încoace, instituțiile de învățământ private încearcă să-și „racoleze” viitorii studenți chiar de la poarta liceului. Imediat ce ies din examen, îi iau cu asalt. Dacă unii le iau pliantele și pixurile fără să schițeze vreun gest, alții au reacții haios-răutăcioase

Săptămână aceasta absolvenții de liceu care s-au înscris la sesiunea din vară a Bacalaureatului trec prin probe de foc. Toate, în scris. „Sunt mai grele. La oral te scoți din vorbe, la scris e nasol, că rămâne pe foaie ce ți-a trecut prin cap”, ne explica luni, un elev de la Colegiul Național „Ion Neculce” din Capitală, înainte de a intra la primul examen.

Dacă în alte părți au fost candidați care au ieșit din examen după jumătate de oră din momentul în care s-au dat subiectele, la (poate ) cel mai bun liceu din Capitală, Colegiul de Național de Informatică „Tudor Vianu”, primul absolvent a terminat proba scrisă la Limba și literatura română abia la ora 11:08. Tânărul, tuns periuță și vopsit blond platinat, cu vreo patru cercei într-o ureche, era sigur pe sine. S-a proptit de gardul din fața liceului, ca să-și aștepte colegii, și și-a aprins o țigară.

„Am scris nouă pagini. Am ales romanul «Ion», că „Enigma Otiliei” e mult prea dramatico- romantică pentru mine. M-am grăbit să termin ca să nu-mi pierd ideile, că le aveam pe toate. Le-am dat și citate sănătoase. Pot să iau și 10, depinde de corectură, dacă înțeleg ce-am scris”, a spus tânărul, zâmbind șmecherește.

Douăzeci de minute mai târziu, a ieșit al doilea candidat. Imediat ce-a trecut de poartă, a fost asaltat de reprezentanți ai universităților particulare, care i-au împins în brațe pliante și pixuri insctripționate. Mucalit, adolescentul le-a luat materialele promoționale, dar le-a explicat, promt: „Știți, vă pierdeți vremea pe aici. «Vianu » e cel mai bun liceu, noi intrăm toți la facultățile de stat, nu mergem la particulare”.

Germanii, doar pe limba lor

Ieri, s-a desfășurat proba scrisă la limba și literatura maternă. Dis de dimineață, la Colegiul German Goethe din Capitală, era liniște și pace. Niciun părinte nu-și aștepta odrasla și niciun promotor al vreunei facultăți „particulare”. De înțeles, dacă te gândești că instituțiile de învățământ privat nu au specializări în germană, acestea fiind doar la stat.

Pe la 11.30 a ieșit primul elev. Imediat după el, o gașcă de vreo 10. Toți, veseli. Când am încercat să vorbesc cu ei, însă, s-au codit. „Hai, măi, vrei să mă vadă mama în ziar și să mă certe că nu i-am cerut voie?”. Degeaba mi-am bătut gura să-l conving că la 18 ani e major și poate decide singur-singurel. „Îmi dă mama un drept la decizie de nu mă văd!”, mi-a explicat el. „Vrei să nu mă mai țină în facultate?” La un moment dat, un amic de-al său, un brunețel deșirat pe care blugii atârnau ca pe gard, și căruia abia dacă- i ajungeam la umăr, la cât era de înalt, îmi spune: „Dacă mă lași să-ți spun în germană, îți povestesc tot”. Cum nu știam o boabă în germană, interviul n-a mai avut loc.

Subiectele, nu tocmai ușoare

În Timiș, 169 de liceeni dau Bacalaureatul la Limba Maternă: 96 la Germană, 44 la Maghiară, 18 la Sârbă și 11 la Ucraineană. După examen, s-au grăbit să plece de la centrul de examinare: acasă, pe vreo terasă, oriunde se puteau liniști după atâtea emoții. „Nu am văzut subiectele de la alte limbi materne, dar da, pot să spun că a fost greu pentru unii, care au învățat mecanic trăsăturile epocilor literare, pentru că tot timpul după modelul nemțesc, subiectul te-a pus să gândești și să îți dai cu părerea, nu să redai teoretic”, spunea Oana Eremie, absolventă a Liceului „Nikolaus Lenau”, din Timișoara.

Calendar BAC 2016: ce urmează

Astăzi, 6 iulie, încep probele diferențiate în funcție de profil (cei de la Uman dau Istorie, cei de la Real și Industrial dau Matematică). Pe 8 iulie este programată Proba scrisă la alegere a profilului – unde elevii au avut de ales între materiile: Fizică, Chimie, Biologie, Geografie, Psihologie, Filosofie, Sociologie, Logică și argumentare, Economie și Informatică. Pe 12 iulie, până la ora 16.00, vor fi afișate rezultatele, iar în aceeași zi, de la ora 16.00 la ora 20.00, vor putea fi depuse contestațiile, care vor fi analizate și soluționate în intervalul 13 - 15 iulie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 16 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News