Bac-ul penal

Virginica Leordean, directoarea Liceului particular „George Pop de Băseşti“ din Sighetu Marmaţiei, a fost reţinută în această după-amiază de procurorii DNA. Aceştia au găsit acasă la directoare 70.000 de lei şi 1.500 de euro.

Lucrurile încep să se limpezească în cazul mitei de la Bacalaureat descoperită de procurorii DNA Cluj. Până în prezent a fost identificată şi audiată persoana care s-a ocupat de strângerea banilor de la cei care susţineau examenul de bacalaureat. Este vorba despre Ileana Mirela Botici, 36 de ani, care susţinea, la rândul ei, examenul de bacalaureat.

Ea a fost pusă sub învinuire sub acuzaţia de cumpărare de influenţă. Procurorii DNA susţin că Ileana Botici a adunat câte 1.000 de lei de la cei 126 de candidaţi şi i-a predat banii Virginicăi Leordean, directoarea Liceului particular „George Pop de Băseşti“ din Sighetu Marmaţiei.

De altfel, procurorii DNA au efectuat o percheziţie acasă la directoarea Leordean şi au descoperit 70.000 de lei şi 1.500 de euro. Din suma totală adunată, 80.000 de lei ar fi trebuit să ajungă la conferenţiarul clujean Virgil Ispas, de la Universitatea Tehnică. Acesta era preşedintele Comisiei de Bacalaureat la centrul de examinare unde au susţinut examenul şi cei de la liceul particular.

Profesorul clujean nu a dorit să facă niciun comentariu. În cazul lui, procurorii DNA au decis să-l pună sub acuzare pentru diferite infracţiuni din domeniul corupţiei şi să-i interzică să părăsească localitatea.

Întreaga reţea a fost descoperită în urma unui autodenunţ depus de o persoană care a dat bani pentru a putea promova Bacalaureatul. Identitatea persoanei nu a fost făcută publică, dar anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, cei care susţineau examenul de bacalaureat au fost lăsaţi să copieze. În plus, li s-a pus la dispoziţie rezolvarea completă a subiectelor de examen. Cea care se ocupa de acest lucru era chiar directoarea liceului particular, Virginica Leordean.

Un alt aspect interesant este că aceia care au fost implicaţi în fraudă sunt, în marea majoritate, muncitori în Spania şi în Italia. Veniseră în România doar pentru a susţine examenul de bacalaureat.

URMĂRI Examene cu camere video După scandalul de la începutul examenului de bacalaureat, când un elev din Cluj-Napoca a reclamat că a primit prin internet subiectele de la proba de limba şi literatura română, conducerea Inspectoratului Şcolar Cluj vrea să ia primele măsuri. Astfel, în sălile de curs ar putea fi instalate în curând camere de supraveghere care ar putea fi folosite în timpul examenelor. Cazul reclamat de elevul din Cluj este anchetat de DIICOT.

Citiţi şi: Bacul a început şi s-a terminat la DNA