BAC-ul nu mai e la modă

BAC-ul nu mai e la modă

21,5% - rata de promovare la Bac-ul de toamnă din 2013 Iar mulţi elevi s-au declarat atunci depăşiţi de cerinţe. Ca atare, rata de promovare la sesiunea august - septembrie a Bacalaureatului din 2013 a fost de 21,5%, adică peste 15.500 de candidaţi au luate medii de minimum 6 la examen, în scădere faţă de 2012.

Luni începe proba orală la limba şi literatura română. Peste 63 000 de tineri s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2014. Numărul acestora este mai mic cu 20 000 decât cel de anul trecut.

Din ce în ce mai puţin liceeni se înscriu la Bac, iar mulţi dintre ei sunt sfătuiţi chiar de dascăli să aştepte până sunt mai bine pregătiţi. Cum vara este lungă şi căldura de afară nu face casă bună cu învăţatul anul acesta 20 000 de elevi au ales să nu se înscrie în sesiunea de toamnă.

„Sunt mulţi elevi care nu se descurcă şi nu s-au mai înscris. Deja s-a văzut de anul trecut că Bacalaureatul din toamnă nu este mai uşor, aşa cum avea multă lume impresia, au fost subiecte mai grele decât în 2012 şi au avut şi subiecte-surpriză, mă refer la dramaturgie la eseul de la ultimul punct“, a explicat profesoara de română Ecaterina Stanca.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Faţă de anul trecut, când la proba orală la limba română a sesiunii de toamnă s-au prezentat 87.000 de candidaţi, anul acesta cifra a coborât la 63.000.

Oficialii însă se aşteptau ca prezenţa reală să fie undeva sub 50 000, mai puţin decât totalul picaţilor din sesiunea de vară. Asta pentru că anul trecut s au prezentat la examene doar 72. 000 de tineri. Mai exact după sesiunea din vară, doar 90.000 din cei 151.000 de candidaţi prezenţi au reuşit să promoveze examenul maturităţii. Tot acum sunt aşteptaţi şi elevii care au trecut de corijenţe, dar şi picaţii din generaţiile anterioare.

Părerea profesorului de română

„Nu va fi mai uşor“ Aceasta spune că subiecte-surpriză au fost şi în sesiunea din vara aceasta: elevii au primit poezie la eseul de la ultimul punct, considerat cel mai dificil, când se aşteptau să le pice un roman. „Probabil vor merge şi acum pe modelul din vară sau poate elevii vor primi nuvelă sau mult-aşteptatul roman „Ion“. Oricum nu va fi mai uşor, iar candidaţii trebuie să se pregătească la fel de serios, se observă o uşoară creştere a gradului de dificultate în ultimii ani“, a adăugat Stanca.

 În ceea ce priveşte examenul scris de la Română de la sesiunea din toamna trecută, liceenii au scăpat de poezie, însă la subiectul al treilea li s-a cerut să prezinte relaţia dintre două personaje din dramaturgia românească. Mai exact, cei de la real au primit ca operă de referinţă comedia „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în timp ce colegii lor de la uman au avut de ales între aceeaşi „O scrisoare pierdută” şi „Iona”, de Marin Sorescu.

CALENDAR BAC DE TOAMNĂ:

18-22 august - probele orale 25 august - proba scrisă la Limba Română

 26 august - proba scrisă la Limba Maternă

27 august - proba scrisă la Matematică sau la Istorie

 29 august - proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

1 septembrie - afişarea rezultatelor parţiale

4 septembrie - afişarea rezultatelor finale

Sursa : Adevarul.ro