BAC-ul în alb şi negru

BAC-ul în alb şi negru

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a admis astăzi că acuzaţiile care se aduc, legate de examenul de bacalaureat de anul acesta, sunt în mare parte adevărate.

Adomniţei a spus că încă din februarie, atunci când Ministerul Educaţiei a anunţat că va pune pe site subiectele de la bacalaureat, au fost informaţii în legătură cu existenţa unor site-uri fantomă. 

"De fapt, acest site fantomă a apărut în 25 februarie, când au fost postate pe site subiectele examenului de bacalaureat. După aceea, echipa ministerului a atenţionat DIICOT şi MIRA în legătură cu sustragerea variantelor de la proba orală a examenului de bacalaureat. În prezent DNA Cluj anchetează peste 100 de persoane pentru tentativă de dare şi luare de mită. Tragem un semnal de alarmă pentru a pune capăt unor practici vechi. Mă aştept ca exemplele din acest an, date în premieră, să-i sperie atât pe profesorii, cât şi pe elevii care vor încerca să fraudeze examenele naţionale să renunţe la aceste practici", a declarat Adomniţei.

Demnitarul a apreciat însă că incidentele au arătat că există o "sabotare premeditată cu imixtiune politică". Potrivit lui Adomniţei, "sistemul nu poate fi curăţat decât legal, cu probe la vedere".

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că în acest moment sunt în derulare mai multe anchete administrative care vizează cadrele didactice care "s-au mânjit pentru bani", dar care vor răspunde pentru faptele lor.

Mai mult, acesta condamnă public profesorii care nu au respectat regulile şi a completat că reprezentanţii ministerului nu au ieşit în public în toată această perioada, "din respect pentru elevi şi profesori şi pentru a nu se lăsa călcaţi în picioare".

Adomniţei a anunţat că, în ciuda evenimentelor care au însoţit examenul de bacalaureat, măsurile de securitate din acest an au fost mult mai drastice în comparaţie cu toţi anii trecut.

Svetlana Preoteasa a văzut totul în roz Spre deosebire de ministrul Adomniţei, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Svetlana Preoteasa, a declarat că anul acesta BAC-ul a fost cel mai bine organizat din '90 până acum şi că Ministerul din care face parte s-a aflat tot timpul la conducerea examenului.

Preoteasa, preşedinte al comisiei naţionale de Bacalaureat, a declarat că la examenul din acst an au participat 72.951 de profesori şi doar puţini sunt cei suspectaţi de fapte de corupţie.

"A fost cel mai bine organizat bacalaureat din '90 şi până astăzi. Înainte de intrarea în examen, peste 1.200 de profesori au declarat pe proprie răspundere că nu sunt implicaţi în realizarea culegerilor privind rezolvarea subiectelor de la bacalaureat", a spus Preoteasa.

Vezi "REZULTATELE DE LA BAC"         "Directoarea care a fraudat Bacul, reţinută"

Ştire actualizată la 18:30

Ne puteți urmări și pe Google News