BAC 2018. Ne-a venit mintea la cap! Au reintrat „în cărți” Eminescu, Arghezi, Ion Barbu și Blaga!

După ani de zile și zeci de subiecte în care era promovată mediocritatea, actuala ediție a Bacalaureatului și-a schimbat cu 180 de grade strategia: marii noștri poeți au fost „reabilitați”, patru dintre ei marcând subiectele stabilite ieri la prima probă a examenului maturității - Limba și Literatura Română.

După fragmentul extras din revista National Geographic și servit pe post de subiect cu moț elevilor la Evaluarea Națională abia încheiată - de parcă literatura română se sfârșise odată cu descoperirea pieței occidentale - toată lumea a așteptat cu sufletul la gură startul Bacalaureatului, unde, vrândnevrând, liceenii noștri trebuiau să dea piept cu scriitorii și poeții lor, mai precis cu artizanii limbii române. Și au dat!

Patru dintre cei mai importanți poeți ai României - Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Barbu și Lucian Blaga - au revenit, în bloc, în cărțile educației. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a salutat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, decizia Ministerului: „Felicitări pentru alegerea subiectelor! Așa mai dregem și noi busuiocul. Rămăsesem cu un gust amar după Evaluarea Națională”.

 

O poveste din urmă cu patru decenii

Imediat după momentul de efuziune, reputatul critic literar a continuat: „Barbu și Arghezi! Nemaipomenit! Această pereche unică în lirica mondială îmi aduce în memorie un episod din urmă cu patruzeci de ani”. Despre ce este vorba? Eugen Simion reia, pe un ton tineresc:

„Urma examenul de admitere la Facultatea de Litere din București și mă pomenesc că sunt chemat la ordin, la Minister. Se îmbolnăvise omul care compunea, în mod normal, subiectele… Sau cam așa ceva. În orice caz, nu mai avea cine să le facă, așa că mi-au solicitat mie acest serviciu . M-am dus, am stat toată noaptea la Ministerul Educației - am dormit pe acolo, prin birouri - , dar am ales o mândrețe de temă. Ce spune Barbu despre opera lui Arghezi - acesta a fost subiectul de bază. Domnule, era vorba de un eseu, de o exprimare liberă. Le ceream să argumenteze de ce consideră că are dreptate Barbu în aprecierile sale legate de lirica argheziană sau de ce consideră că nu are dreptate Barbilian”.

 

„Ce facem, domnule, ne nenorocim cu toții?”

Eugen Simion își temperează un pic avântul: „Să nu vă gândiți că le-am dat ceva ce nu figura în manuale. Nu! Doar că această minunată temă nu era băgată în seamă. Se miza doar pe programul din Dacia literară și pe poeziile patriotice. Așadar, am mai schimbat puțin. Țin minte că dimineața, când a venit ministrul Educației de atunci să ridice foaia cu subiectele, s-a îngălbenit: „Ce facem, domnule, ne nenorocim cu toții?”. N-a avut încotro, era prea târziu, așa că i-a acceptat pe Barbu și pe Arghezi. Generația aceea de studenți a fost una dintre cele mai bune”.

 

Program

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, au început luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română - proba E)a). Astăzi, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă - E)b): maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și italiană. Mâine, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării - E)d), este programată joi, 28 iunie.

 

Sebastian și Holban, în completare

Cei patru mari poeți români au fost „împărțiți” după cum urmează: Ion Barbu și Lucian Blaga, considerați probabil mai complecși, au picat în sarcina elevilor de la profilul umanist, iar Eminescu și Arghezi au revenit profilului real. Universurile lirice ale celor patru n-au constituit însă singurele subiecte. Ei au fost completați, la ambele profiluri, cu un fragment din Anton Holban („Note de călătorie”) și altul din „Ultima oră” a lui Mihail Sebastian.

 

Calendar – rezultate

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie

 

Condiții obligatorii

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

 

Atenție la contestații!

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.

 

Teoria conspirației! S-au aflat subiectele cu o zi înainte de examen?

 

Ieri, chiar în timp ce absolvenții clasei a XII-a susțineau proba de Limba și literatura română, o fotografie stârnea valuri de reacții pe Internet: a fost o scurgere de informații? Imaginea reprezintă un „print screen al unei postări care anunța o parte din subiectele la Română, chiar cu o seară înainte de examen”.

Postarea fusese distribuită duminică noaptea, la ora 03:00, pe un cont de Reddit și ștearsă ulterior, însă cineva a reușit să facă o captură a ecranului. Astfel că, potrivit imaginii, pe grupul „Robac”, o perioadă a făcut public subiectul III de la limba și literatura română, atât pentru profilul uman, cât și pentru cel real. Mai mult, ceilalți internauți, probabil candidați la examen, au cerut imediat ca postarea să fie ștearsă, pentru ca informația să nu se răspândească și subiectele proaspăt aflate să fie schimbate.

Fotografia, virală, a fost publicată inițial de DCnews, apoi preluată de toată presa online și distribuită pe site-urile de socializare, unde a creat o întreagă controversă, oamenii întrebându-se dacă fotografia este reală sau avem de-a face cu un fake news. (Georgiana Ioniță)

Măsuri extreme în Algeria – au oprit internetul în toată țara

Săptămâna trecută, elevii din Algeria au susținut și ei Bacalaureatul, însă în condiții de maximă siguranță. La propriu! Mai exact, timp de două ore, cât a durat fiecare probă de Bacalaureat, întreaga țară a fost off-line. Atât conexiunile fixe, cât și cele mobile au fost oprite, totul pentru a-i împiedica pe elevi să trișeze. Deși nu mai exista nicio sursă de internet, în cele peste 2.000 de centre de examen din Algeria au fost interzise dispozitivele cu acces la net, precum telefoanele și tabletele, iar la intrarea în acestea au fost instalate detectoare de metale.

De asemenea, au fost instalate dispozitive de bruiaj și camere de supraveghere în locurile unde subiectele de examen erau multiplicate. Măsurile au fost luate după ce, în 2016, examenul de bacalaureat a fost compromis și toate subiectele au apărut pe rețelele sociale înainte de începutul probelor. Anul trecut, măsurile au fost un pic mai permisive. Autoritățile au solicitat rețelelor Telecom să închidă doar site-urile de socializare pe durata examenului, decizie care însă nu a împiedicat elevii să trișeze. (Georgiana Ioniță)