Majoritatea candidațiilor de la Colegiul Economic Viilor din Capitală au ieșit, ieri, după testarea scrisă de la matematică, cât se poate de relaxați. Și asta pentru că, puțini sunt cei care și-au exprimat intenția de a merge mai departe, la facultate! Promovarea Bacalaureatului nu este, cu siguranță, un obiectiv pentru ei.
Ora 9.30. În faţa colegiului, două persoane, în așteptarea tinerilor care își fierb capul să rezolve ecuații, aranjează, meticulos, broșuri de prrezentare a unor facultăţi private. O mamă rătăcită citește o carte de rugăciuni… Mai târziu, am aflat că fata doamnei face parte dintre acei „ghinioniști”, care, chiar dacă și-au dat interesul să parcurgă materia, au picat în iulie. Chiar de la matematică i s-a tras. Cu cât se apropie ora 10.30, intrarea începe să se aglomereze. Majoritari sunt, însă, reprezentanţii universităţilor private sau ai școlilor postliceale.
„Nici nu știu cum a fost subiectul!”
După durata minimă pe care trebuie să o petreci în sală, primii elevi „sparg” ușa! Evident, au o atitudine dezinteresată! „Nici nu nu știu cum a fost subiectul“, ne spune un absolvent relaxat, chiar blazat. Un altul, îmbrăcat într- un pantalon de trening trei sferturi, gri la culoare, pantaloni asortați cu un tricou negru mulat, ne lasă ca la dentist: „Am dormit până au venit să pună ștampilele!”. Afirmație însoțită de un zâmbet larg pe buze. De altfel, cam asta era atmosfera generală, elevii fiind mai mult puși pe șotii, decât interesați de deznodământul testării. Se formează o mica gașcă. Glumesc pe seama distribuitorilor de broșuri cu oferte universitare, pentru că de luat în seamă ar fi doar cele postliceale… Unde nu este nevoie să ai BAC-ul!
Cu o floare nu se face… primăvară!
Cu toate că, din spusele tinerilor, subiectul a fost mai ușor acum, la „reluare”, puțini sunt cei care se așteaptă să treacă hopul! Am dat, însă, și peste adolescenți cu mai multă conștiință educațională! „A fost foarte accesibil, dacă înveţi, poţi să promovezi. Am picat în vară și asta m-a determinat să mă pregătesc mai bine. Sunt foarte încrezătoare, mai ales că subiectul a fost bazat cam pe aceleași noţiuni”, se laudă o șatenă îmbrăcată cu blugi mulați.
„Vreau să mă angajez!”
Este cât se poate de clar că tinerii tind să opteze mai degrabă pentru o școală postliceală sau un loc de muncă. În cel mai bun caz, iau în calcul posibilitatea de a se înscrie la facultate, dar la fără frecvenţă.
Ora 11.30. Numărul elevilor care ies pe poarta liceului devine din ce în ce mai mic. Absolvenţii se urcă în mașini și pleacă înapoi acasă, mai mult sau mai puțin satisfăcuți. Oricum, mâine (n.r. – astăzi) se va desfășura ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului!
Calendarul sesiunii de toamnă a BAC-ului
● 23 august - Proba obligatorie de profil
● 24 august - Proba la alegere a profilului
● 25 august - evaluarea competenţelor la limba română
● 28 august - evaluarea competenţelor la limba maternă
● 29-30 august - evaluarea competenţelor digitale
● 30-31 august - evaluarea competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională
● 1 septembrie - afișarea primelor rezultate, până la ora 16,00, depunerea contestaţiilor, între orele 16,00 -20,00
● 2 - 5 septembrie - rezolvarea contestaţiilor
● 6 septembrie - afișarea rezultatelor finale