Evenimentul Zilei > International > Cehia, următoarea mare problemă a Europei. La Praga fost instalat un guvern anti-migrație condus de miliardarul Andrej Babis
Cehia, următoarea mare problemă a Europei. La Praga fost instalat un guvern anti-migrație condus de miliardarul Andrej Babis

Cehia, următoarea mare problemă a Europei. La Praga fost instalat un guvern anti-migrație condus de miliardarul Andrej Babis

Președintele ceh Milos Zeman a numit un nou cabinet condus tot de miliardarul Andrej Babis, după mai mult de opt luni de instabilitate politică, în urma rezultatului alegerilor din octombrie.

Încercata coaliție dintre partidul de centru al lui Babis, prescurtat ANO, și Partidul Social-Democrat din Cehia (CSSD), s-a format după mai multe luni de negocieri.
Cu toate acestea, având doar 93 din cele 200 de locuri în Camera Deputaților, guvernul minoritar va trebui să conteze pe sprijinul partidului comunist, care s-a aflat constant într-un plan politic secund, în această țară, după ce lunga lor guvernare s-a încheiat odată cu Revoluția de Catifea, în anul 1989.
De asemenea, domnul Babis a respins de multă vreme cotele de migranți cerute de UE, în situația în care Republica Cehă a fost dată în judecată de către Comisia Europeană, anul trecut, alături de Ungaria și Polonia, pentru refuzul lor de a accepta venirea vreunui migrant.
"Vă promit vouă și tuturor cetățenilor că guvernul nostru va lupta pentru siguranța poporului nostru, nu numai în țara noastră, ci, mai presus de toate, mă voi lupta împotriva migrației ilegale și pentru respectarea intereselor noastre în Europa", a declarat domnul Babis, mulțumindu-i președintelui pro-rus, în această dimineață.
Dată fiind relația lor apropiată, președintele Zeman i-a dat suficient timp domnului Babis să negocieze formarea unui nou guvern. Acesta din urmă fusese deja numit de două ori prim-ministru interimar, în situația în care fostul său guvern minoritar a fost demis ca urmare a unui vot de neîncredere, în ianuarie anul curent.
Majoritatea partidelor reprezentate în parlament l-au evitat pe domnul Babis din cauza acuzațiilor penale cu care se confruntă, acesta fiind suspectat de fraudă cu subvenții UE în valoare de 2,5 milioane de Euro, faptă care s-ar fi petrecut acum zece ani.
Domnia sa a negat în mod explicit acuzațiile, iar filiala care face parte din conglomeratul Agrofert, deținut de domnul Babis, a fost de acord, săptămâna trecută, să restituie voluntar fondurile respective.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: