Cum se aleg BABELE, pentru a avea un an PROSPER și BUN? Tradiții și superstiții din POPOR

Cum se aleg BABELE, pentru a avea un an PROSPER și BUN? Tradiții și superstiții din POPOR

În fiecare an, începând cu prima zi de primăvară, obiceiul spune ca fiecare persoană să-și aleagă o zi între 1 și 9 martie, numită babă, și, în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi întreg anul.

Astfel, dacă baba aleasă este într-o zi călduroasă și senină, anul nostru va fi plin de reușite și lucruri frumoase, iar în caz contrar, dacă baba aleasă este într-o zi mohorâtă sau ploioasă, probabil anul respectiv nu va fi chiar cel mai bun din viața noastră.

În tradiția populară, pe data de 1 martie se obișnuiește ca oamenii să-și aleagă o zi, o babă, care să le arate cum va fi întregul an pentru ei. Astfel, în funcție de ziua aleasă (senină, călduroasă sau, cu ger, ploi sau viscol), anul nostru va fi marcat de evenimente frumoase sau mai puțin plăcute.

Legenda spune că, baba de martie sau baba de primăvară o întruchipează pe Baba Dochia care, în primele 9 zile din luna martie, își dă jos câte un cojoc, pregătindu-se pentru venirea primăverii. Practic babele simbolizează ultima lupta care se dă între iarnă și primăvară, scrie Unica.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se alege baba de primăvară

Pentru alegerea babei, o metodă este aceea de a ne alege o zi oarecare, între 1 și 9 martie. O altă metodă de a ne alege babele este prin intermediul zilei de naștere, dacă aceasta este între 1 și 9 martie. Dacă data de naștere este formată din două cifre, baba se calculează prin adunarea celor două. De exemplu, dacă cineva este născut pe 23 ianuarie, baba va fi pe 5 martie (2+3=5).

TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII BABE 2018: 

De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru că iarnă să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

Cele mai multe dintre superstițiile babelor sunt legate de prima zi din ciclul acestora, și anume ziua de 1 martie sau ziua Dochiei, cap de primăvară. Se spune că dacă în 1 martie este timp frumos, atunci primăvara și vara vor fi tot atât de frumoase și roditoare. Dacă ziua de 1 martie e posomorâtă e semn că primăvara nu va fi tocmai caldă, iar vara va fi schimbătoare.

Totodată, în trecut, ziua Babei Dochia se respecta cu sfințenie pentru că frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. De asemenea, se credea că Baba Dochia are puterea de a feri de înec și de a îngrășa vitele, scrie Antena 3.

Sursă foto: Unica.ro