Baba preia ştafeta: prima urgenţă, manualele

Baba preia ştafeta: prima urgenţă, manualele

TRANSFER. Cătălin Baba, noul ministru al Educaţiei, a primit moşteniri grele: Bac poliţienesc, facultăţi care trebuie finanţate după performanţe, sindicalişti frustraţi.

De mandatului lui Funeriu rămân legate o serie de revoluţii aflate în  plină desfăşurare, ceea ce face ca misiunea noului ministru să fie cu atât mai grea. Specialiştii în educaţie, profesorii, elevii şi părinţii sunt acum în expectativă: “Ce va face Baba?“ Miercuri, după ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru învăţământ ale Parlamentului, Ovidiu Baba a spus că va merge pe drumul deschis de fostul ministru. „În mandatul meu, voi încerca să continui procesul de reformă început de domnul Funeriu”, a declarat el. Marile schimbări Modificările majore din sistem în ultima perioadă au afectat atât mediul preuniversitar, cât şi pe cel universitar. Notorii sunt organizarea riguroasă a Bacalaureatului, care a lăsat universităţile, în principal pe cele private, fără „clienţi”, clasificarea universităţilor, renunţarea la titularizare, organizarea clasei pregătitoare,  aplicarea principiului „finanţarea urmează elevul”, oprirea cotizării automate a cadrelor didactice către sindicate. “Să nu se facă paşi înapoi” Cristian Hatu, coordonator de proiecte educaţionale la Centrul Educația 2000+, este de părere că este foarte importantă menţinerea direcţiei în privinţa examenului maturităţii şi a finanţării universităţilor în funcţie de performanţă. „Este esenţial să nu se facă paşi înapoi, pentru că revolta va fi destul de mare”, spune  el. Hatu precizează cu numărul mare de universităţi a redus calitatea educaţiei.

NOUL CURRICULUM Care vor fi primele manuale schimbate În mandatul său, Daniel Funeriu nu a rezolvat o problemă importantă care chinuie profesorii şi elevii: reformarea programelor şcolare, a metodelor de predare şi a manualelor. În toamna lui 2010, Ministerul ar fi trebuit să organizeze o dezbatere publică pentru realizarea unui cadru de referinţă care să stea la baza noilor programe de studii. Noua programă este încă departe Cadrul de referinţă, care stabileşte obiective clare în ceea ce priveşte aptitudinile pe care trebuie să le aibă elevul la o a n u m i t ă vârstă, nu a fost finalizat nici acum. În funcţie de aptitudinile stabilite în cadrul de referinţă, se stabilesc metodele prin care se va ajunge la rezultatul urmărit, iar ulterior este regândită programa şi se modifică manualele. Funeriu îşi propusese ca primele manuale modificate să ajungă pe băncile elevilor în anul şcolar 2011-2012, însă întârzierile înregistrate până acum arată că momentul aşteptat de elevi şi profesori este încă departe. Primele cărţi modificate vor fi cele pentru clasele de început de ciclu. Profesorii, sfătuiţi să fie creativi în predare Conştient de acest neajuns al şcolii româneşti, Daniel Funeriu i-a îndemnat în repetate rânduri pe profesori să fie creativi la clasă şi să nu se limiteze la manual.

Ne puteți urmări și pe Google News