Baba Dochia a bulgarilor este furioasă şi se sprijină într-un băţ de fier!

Baba Dochia a bulgarilor este furioasă şi se sprijină într-un băţ de fier!

"La bulgari şi bărbaţii primesc mărţişoare!" a devenit ştirea-mirare obişnuită din fiecare an, de 1 Martie. Ei bine da, aşa este, în Bulgaria, mărţişoarele nu sunt oferite numai femeilor, ci şi bărbaţilor.

Doar că ştirea devine din mirare poveste, deoarece prietenii noştri din vremuri de restrişte iubesc peste măsură sărbătoarea Mărţişorului. Atât de mult încât nici animalele nu scapă: în satele mici din munţi, oamenii le pun măţişoare pisicilor, mieilor, cailor, caprelor- ca să aibă şi ele noroc, iar casele au şi ele propriul mărţişor.

În anumite regiuni mărţişoarele sunt purtate în funcţie de statutul social: fetele nemăritate în partea stângă a rochiei, fetele bătrâne la degetul mic al mâinii stângi, iar bărbaţii căsătoriţi la şoseta dreaptă! O amuletă specială Bulgarii afirmă că tradiţia Martisorului este legată de hanul Asparuh, întemeietorul statului bulgar. Legenda spune că, pe când sora sa Huba şi fratele său Boian se aflau în prizonierat, hanul Asparuh le-a trimis un şoim care avea legat un fir de aţă albă pentru a le da de ştire că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reuşit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, Boian fiind ucis de urmăritori. Huba a dat drumul şoimului care avea legat de picior firul de aţă albă înroşit de sângele lui Boian, pentru a-l înştiinţa pe Asparuh despre moartea fratelui său. La aflarea veştii, de durere, hanul bulgar a poruncit soldatilor săi să poarte un fir de lână alba şi unul de lână roşie, pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi întâmplat la 1 martie 681.

Mărţişoarele lor sunt asemănătoare celor din România. Şnurul este făcut din două fire de mătase: unul alb - care reprezintă femeia şi este simbolul longevităţii, şi celălalt roşu - simbolul bărbatului, al sănătăţii şi forţei fizice. La cele două fire de mătase răsucite între ele se ataşează monede, păr din coadă de cal, mărgele, usturoi, carcase de melci şi altele, care formează amuleta. Deoarece "marteniţa" ("marta", "marticika", în funcţie de zonă), cum sunt denumite marţişoarele în bulgară, au fost acceptate, din timpuri străvechi, ca o amuletă specială, care te poate proteja de spiritele rele. În unele zone ale Bulgariei, multiubitul şnur este multicolor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperament instabil Marteniţa nu se scoate din piept cu una, cu două. În sudul Bulgariei oamenii cred că ar trebui să-ţi dai jos mărţişorul doar atunci când vei observa un stol de berze. În alte regiuni acest lucru se întâmplă la vederea unei lebede, existând credinţa că vei fi tot anul la fel de graţios precum misterioasa pasăre. Se mai crede că este sănătos tot anul cine poartă "marteniţa", zicala de bază fiind: "Dacă nu porţi mărţişor, Baba Marta va aduce spiritele rele în casa ta". Înainte de 1 martie, copiii bulgari de la sate obişnuiesc să strige: "Baba Marta, eu te încălzesc pe tine azi, iar tu să mă încălzeşti pe mine mâine!", şi se adună în jurul focului, cu diverse strigături, iar cand focul este pe stinse, sar peste el.

Sărbătoarea cea mai spectaculoasă din calendarul popular al bulgarilor o reprezintă Baba Marta. Dochia de pe tărâm bulgar este o bătrână cam furioasă, se sprijină tot timpul într-un băţ de fier. Bulgarii cred ca temperamentul batranei este foarte instabil: atunci când Marta zâmbeşte, soarele străluceşte pe cer, iar atunci când este supărată pe cineva, vremea urâtă îşi face simţită prezenţa. La sfârşitul lui februarie, bulgarii fac curăţenie generală în case, deoarece se spune că Baba cu pricina nu vizitează decât casele îngrijite. Se spune că oamenii în vârstă nu trebuie să iasă prea devreme din casă, pentru că bătrâna doreşte să întâlnească doar fete tinere şi femei!