aXXo, regele filmelor piratate

aXXo, regele filmelor piratate

Cel mai de temut internaut, cunoscut sub numele de aXXo, şi-a postat în spaţiul virtual filmul cu numărul 1.000, un horror produs în România.

Inamicul public numărul unu al Hollywoodului şi-a postat zilele trecute cel de-al 1.000-lea film pe internet: „Mirrors“, un horror cu Kiefer Sutherland, produs în România. Un record greu de egalat, relatează „The Independent“, al unuia dintre cei mai prolifici şi mai constanţi useri care alimentează portalurile de tip torrente. În câteva secunde, fişierul BitTorrent, purtând semnătura „DVDrip-aXXo“, a ajuns pe calculatoarele a mii de internauţi. Numele aXXo a apărut pentru prima dată în 2005, pe site-ul Darkside_RG, cu o ofertă extrem de „profi“: filme copiate la o calitate de DVD, comprimate la circa 700 de Mb, cât să încapă pe un CD.

Foarte rapid, şi-a câştigat reputaţia de „om de încredere“, iar semnătura sa a devenit o etichetă-garanţie că filmul va fi de cea mai bună calitate. În fiecare săptămână, un milion de useri îi downloadează cele mai populare titluri, iar fişierele sale reprezintă un sfert din totalul celor „traficate“ pe BitTorrent. Totodată, semnătura sa se regăseşte pe majoritatea fişierelor din Top 100 cele mai downloadate filme, pe celebrul The Pirate Bay.   Un Robin Hood modern „aXXo garantează calitatea. În lumea piraţilor de pe internet, nimic nu te îndrumă ce versiune să alegi. Însă comunitatea de internauţi te va ajuta şi îţi va spune că trebuie să-l cauţi pe aXXo“, a declarat pentru „The Independent“ David Price, şeful serviciului de cercetare a pirateriei pe internet de la Envisional, care a făcut numeroase arestări în trecut. Pentru identitatea lui aXXo, autorităţile şi poliţia ar da orice. Deşi îl urmăresc de ceva vreme, plasând „spioni“ pe site-urile unde apare, nu l-au putut localiza. La fel de curioşi sunt şi fanii lui: un regizor canadian lucrează la un documentar numit „Searching for aXXo“/ „Căutându-l pe aXXo“, iar creatorul blogului Torrentfreak. com, un olandez cu pseudonimul Ernesto, a anunţat în martie 2007 că deţine primul miniinterviu exclusiv cu el. În versiunea sa - foarte contestată -, aXXo ar fi fost un adolescent singur, care acţionează ca un Robin Hood modern, pe principiul „un film bun trebuie să ajungă la toată lumea“. Se pare că piratul s-a născut însă în 1972, singura informaţie, de altfel, pe care a postat-o despre el.

EFECTE Pierderi de 700 de milioane de dolari

Ca orice brand, cel construit de aXXo a fost la rândul său „piratat“ şi folosit de alţi useri, care adăugau semnătura sa la finalul unor fişiere false sau de proastă calitate. Există chiar un site numit axxotorrents.com, iar o alarmă stârnită printre internauţi spunea că toţi cei care iau fişierele aXXo sunt urmăriţi. În afară de industria filmului - căreia downloadurile ilegale i-au adus pierderi de peste 700 de milioane de dolari în 2007 -, aXXo mai are un duşman: „The Scene“ („Scena“), o grupare de elită aflată în vârful piramidei pirateriei on-line. Cei din „Scena“ au oameni în interiorul industriei (proiecţionişti, angajaţi la firmele care fac DVD-uri etc.) care le furnizează filmele cu mult înaintea lansării oficiale. Întregul mecanism funcţionează pe principiul „meritocraţiei“: e esenţial să fie primii care fac rost de film, înaintea altor asemenea grupări. Se presupune că aXXo, pur şi simplu, comprimă fişierele celor de la „Scena“ şi le postează pe internet, construindu-şi o reputaţie „pe spatele altora“.

Ne puteți urmări și pe Google News