Evenimentul Zilei > International > Axă naţionalistă între Polonia şi Spania
Axă naţionalistă între Polonia şi Spania

Axă naţionalistă între Polonia şi Spania

Şeful partidului naţionalist spaniol Vox, Santiago Abascal, a avut o întâlnire cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului polonez Lege şi Justiţie (PiS).

Cei doi au stabilit să formeze o alianţă între cele două formaţiuni, în viitorul parlament european, după alegerile europarlamentare programte pentru luna mai.

Potrivit lui Abascal, „negocierile merg în direcţia cea bună”.

La reuniune au participat trei eurodeputaţi PiS, Tomasz Poreba, Ryszard Legutko şi Kosma Zlotowski. Poreba, cap de listă al PiS la europarlamentare, a declarat că partidul său şi Vox au căzut de acord asupra faptului că „Europa ar trebui să fie o uniune de state suverane şi nu o federaţie”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt al PiS, Beata Mazurek, citată de EurActiv, „discuţia a fost productivă şi poate fi considerată ca un semn premergător pentru o cooperare substanţială după alegeri”.

Cele două formaţiuni doresc „ca statele să joace un rol mai important iar competenţa Bruxelles-ului în materie de imigraţie să fie limitată”.

„Vox este şi un partid care pune accentul pe rădăcinile creştine ale UE şi care vrea să protejeze familia tradiţională, ceea ce este în conformitate cu poziţiile PiS”, a adăugat Mazurek.

Vox, întemeiat în decembrie 2013, a avut o ascensiune fulminantă, ajungând astăzi a patra formaţiune politică a Spaniei, cu o cotă de 12-14% din intenţiile de vot. Aceasta i-ar putea aduce circa opt locuri în Parlamentul European. În Polonia, PiS are potrivit ultimelor sondaje 42%, cu cinci procente mai mult decât o coaliţie pro-europeană situată pe locul doi.