Europarlamentarii vor ca toate statele membre Uniunii Europene să asigure educația sexuală a copiilor și să înscrie dreptul la avort în Carta drepturilor fundamentale ale omului. Parlamentul European a adoptat, joi, 11 aprilie, o rezoluție care stabilește noi obligații pentru state, cu privire la avort.
Avortul și educația sexuală, legalizate. Noile obligații ale statelor UE
Parlamentarii europeni se arată îngrijorați de faptul că unele state nu acordă asistență medicală corespunzătoare în cazul femeilor care vor să facă avort. De asemenea, cer ca elevii să aibă disciplina „educația sexuală” la școală, pentru a preveni deficitul de informații cu privire la corpul, funcțiile reproductive, egalitatea de gen, limitele intimității și chiar sarcinile în rândul minorelor.
„Europarlamentarii condamnă retragerea asupra drepturilor femeilor și toate încercările de a restricționa sau elimina protecțiile existente pentru sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SRHR) și egalitatea de gen care au loc la nivel global, inclusiv în statele membre ale UE”, a transmis Parlamentul European.
Țări precum Malta, Polonia, Italia(n.r. în cazul acesteia unele regiuni) nu conferă femeilor dreptul de a face avort. Astfel, asistența medicală în aceste cazuri nu există sau este precară.
„Metodele și procedurile de avort ar trebui să fie o parte obligatorie a curriculumului pentru medici și studenți la medicină, spune Parlamentul. Statele membre ar trebui să asigure accesul la întreaga gamă de servicii SDSR, inclusiv educația sexuală și relațională cuprinzătoare și adecvată vârstei”, transmite Parlamentul European.
Franța, prima țară care a trecut dreptul la avortul în Constituție
În luna martie ac, Franța a decis să menționeze dreptul la avort în mod expres, în Constituție. Astfel, medicii sunt obligați să asigure asistență medicală femeilor care doresc să întrerupă sarcina.
„Asistența medicală, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, intră în competența națională. Modificarea Cartei drepturilor fundamentale a UE pentru a include avortul ar necesita acordul unanim al tuturor statelor membre”, transmite Biroul de Presă al Parlamentului European.