Avocatul Poporului intervine în disputa privind majorările salariale

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care majorările salariale pentru profesori erau amânate până la 1 aprilie, anul viitor.

Principalul argument al Avocatului Poporului este nerespectarea de către Guvern a separaţiei puterilor în stat, în sensul că Executivul a decis amânarea aplicarii unei legi care avea un termen decis de Parlament şi Preşedinţie.

Avocatul Poporului mai consideră Guvernul a depăşit cadrul constituţional în momentul în care a ales formula ordonanţei de urgenţă ca mijloc procedural de amânare a creşterii de salarii, întrucât Executivul nu ar avea abilitare pentru acest domeniu.

Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor a fost respinsă, marţi, şi de Comisia de Educaţie din Senat.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut un apel la parlamentari, recomandându-le să ia în considerare mesajele venite din afara ţării privind efectele negative ale creşterii salariale.

Traseul unei legi controversate

Pe 30 septembrie, deputaţii au votat în unanimitate legea care mărea salariile profesorilor cu 50%.

La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul a contestat legea la Curtea Constituţională.

Peste alte două zile, premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a demis pe ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ, şi l-a înlocuit cu Anton Anton.

Pe 15 octombrie, Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză profesorilor. Chiar în ziua în care sindicaliştii protestau în stradă, legea a fost declarată constituţională. Pe 24 octombrie, şeful statului a promulgat actul normativ. După încă patru zile, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe 28 octombrie, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat pînă la 1 aprilie măririrea salariilor din învăţământ.

Profesorii au declanşat luni o grevă de avertisment, iar protestele vor continua pe parcursul acestei luni. (Andreea Dogar)