Avocatul Poporului, despre scandalul de la Sibiu: „Este nevoie de transparență”

Avocatul Poporului ia atitudine în scandalul de la Sibiu și susține că este nevoie de transparență în cazul pacienților lipsiți de libertate, care nu pot comunica.

Avocatul Poporului ia atitudine în cazul de la Secția ATI a spitalului din Sibiu. Acesta atrage atenția asupra necesității transparentizării situației persoanelor lipsite de libertate sau în imposibilitate de a comunica. Mai multe cadre medicale de la Spitalul Sibiu au descris cum mai mulți pacienți COVID erau omorâți cu zile în secția ATI.

Avocatul Poporului ia atitudine în scandalul de la Sibiu.

„Avocatul Poporului nu se substituie niciunei autorităţi publice, nici Parchetului, niciunor comisii de control. Acestea au rolul lor în a stabili exact ce anume s-a petrecut Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Ne exprimăm însă speranţa ca în viitor toate autorităţile publice să colaboreze instituţional, deplin şi transparent cu Avocatul Poporului, garantul constituţional al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, arată sursa citată.

Avocatul Poporului ia atitudine în scandalul de la Sibiu

Potrivit comunicatului, la începutul lunii iunie 2020 a fost demarat un proiect care vizează spitalele COVID şi suport COVID. Autoritățile urmează să se asigure că sunt respectate drepturile pacienților internați și a personalului medical. Proiectul a fost inițiat la recomandarea Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii din cadrul ONU.

„Din păcate, câţiva manageri de spitale, şi mai ales unii politicieni, fără să înţeleagă rostul acţiunilor noastre de prevenire, nevoia de transparenţă atunci când persoanele sunt lipsite de libertate şi în imposibilitate de a comunica, aşa cum e cazul pacienţilor internaţi la terapie intensivă, au blamat instituţia şi iniţiativa noastră”, a adăugat Avocatul Poporului.

Scandal la Spitalul din Sibiu

Un scandal uriaș a izbucnit la Spitalul din Sibiu, după ce un fost asistent a făcut o serie de dezvăluiri legate de pacienții COVID. Aceștia sunt sedați, legați de paturi și supuși unor tratamente rele.

Informația a fost confirmată și de o fostă asistentă care a lucrat în cadrul acestei unități medicale.

„Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate. N-am văzut să-și revină nimeni. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam. Mi se spunea că a fost agitat, l-au sedat și a făcut stop, l-au resuscitat, dar, din păcate … La toți pacienții care au fost legați și strânși n-am văzut decât mâini umflate, edeme la picioare.

Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători, fie erau plecați sau ai căror aparținători nu veneau la ușa mortuară. Aia însemna că oamenii aceia nu aveau pe nimeni, puteau să le facă orice”, a spus asistenta.

Dan Barna despre scandalul de la Sibiu

Vicepremierul Dan Barna a comentat acest caz și a precizat că nu și-a imaginat că situaţia „este atât de gravă”. El a dat asigurări că „lucrurile nu vor rămâne aşa”.

La spitalul din Sibiu sunt în derulare mai multe anchete. Aceasta după ce un fost angajat ATI a povestit, în presa locală, că a omorât bolnavi COVID-19.