Avocații protestează în București pentru condamnarea lui Robert Roșu: „Acuzațiile nu pot sta în picioare într-un stat de drept”

Avocații amenință Guvernul cu greva generală / Sursă foto: arhiva EVZ

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (ADSA) a anunțat că luni, 21 decembrie 2020, va organiza un protest cu privire la condamnarea avocatului Robert Roșu, la cinci ani de închisoare, cu executare, doar pentru că și-a făcut datoria.

Avocatul Dan Cristea, din Baroul București, a anunțat că protestul va avea loc Palatul de Justiție din Capitală, luni, începând de la ora 11.00, fiind așteptați avocați, dar și membrii celorlalte profesii juridice.

„De fapt, pe orice persoană care nu poate accepta că formularea de opinii este o infracțiune, că apărarea se identifică cu fapta clientului, că judecătorii își pot comenta propriile hotărâri drept greșite însă hotărârile penale "nu pot fi comentate"”, a scris avocatul Cristea.

În dosarul „Ferma Băneasa”, cunoscutul avocat Robert Roșu, din Baroul București, a fost condamant la cinci ani de închisoare, cu executare, pe motiv că la cererea clientului său, prințul Paul de România, a solicitat către mai multe instituții ale statului, printre care și Romsilva, punerea în executare a două sentințe definitive și irevocabile pronunțate în favoarea acestuia.De menționat este că, de la momentul pronunțării celor două sentințe și până la momentul pronunțării acestei condamnări , nicio o altă instanță de judecată nu a dispus anularea celor sentințe irevocabile.

Ulterior, DNA a venit și a deschis un dosar penal în care avocatul Robert Roșu este acuzat de complicitate la trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat.

„Adevărul este bunul public care aparține procurorului”

Avocații din București suțin că aceste acuzații, pentru care colegul lor a fost achitat la Curtea de Apel Brașov, la fond, nu pot sta în picioare într-un stat de drept și într-un sistem unde justiția se consideră una imparțială, fără conectare la interesele operative ale Statului, sau ale altor mari puteri mondiale.

„Membrii ADSA vor aprinde o lumânare la mormântul dreptului la apărare, asasinat de unii magistrați. Salutăm totodată susținerea întregului corp profesional, care își va arăta solidaritatea pentru aplicarea acelorași principii, și luarea de poziții publice exprimate la sediile curților de apel și tribunalelor din marile orașe.

Reacția avocaților din România vine ca urmare a nevoii sociale fundamentale a cetățenilor, pentru protejarea dreptului la apărare și asigurarea securității juridice, într-un stat democratic, principii constituționale încălcate din ce în ce mai mult, în ultimii 20 de ani, de către unii membri ai sistemului judiciar ...

Numărul din ce în ce mai mare al situațiilor, în care cetățenii români devin victime ale unui sistem de justiție tot mai putred, a fost completat de cazul unui AVOCAT al Baroului București, recent condamnat, ceea ce determină nevoia reacției publice a avocaților, abilitați de lege pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, astfel încât Justiția să revină la o funcționare în limitele stabilite de lege și Constituție. Tolerarea la infinit a derapajelor determină distrugerea democrației constituționale și dispariția statului de drept”, se arată în comunicatul celor de la Asociația ADSA.

Avocatul Dan Cristea a mai spus că protestul va fi unul pașnic, care se va desfășura într-un climat de normalitate și de respect pentru valorile sociale și democratice.

„O decizie de condamnare în apel nu poate fi explicată decât prin ... admiterea motivelor de apel. Or, motivele de apel incrimineaza in întregimea lor formularea de opinii, pledoarii, notificari. Nu stiu sincer ce mai trebuie asteptat pentru a trage ultimul semnal de alarmă inainte de disparitia avocaturii pentru - cum se spunea la termene - "susțineri contrare adevarului". Adevărul fiind desigur un bun unic, ce apartine procurorului”, a mai scris avocatul Dan Cristea.