Avocata Elenei Udrea explică de ce a fost respinsă solicitarea formulată la CEDO: Foarte rar se admit astfel de cereri
- Simona Suciu
- 17 iunie 2022, 13:35
Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea a explicat de ce a fost respinsă solicitarea formulată de fostul ministru la CEDO și a spus că nu este exclusă depunerea unei plângeri împotriva României. Elena Udrea susține că instanța care a pronunțat sentința de condamnare nu a fost legal constituită și nu a fost imparțială.
Avocata Elenei Udrea a explicat de ce a fost respinsă cererea formulată de fostul ministru la CEDO, prin care a cerut suspendarea mandatului european de arestare. Elena Udrea a susținut că va fi închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a mai afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv.
„Cererea doamnei Elena Udrea la CEDO a fost una specială, întemeiată pe art. 39 din Regulamentul de procedură al CEDO, prin care reclamantul poate solicita anumite măsuri provizorii care să fie indicate de către CEDO statului pârât, măsuri care sunt urgente și se dispun chiar și în câteva ore de la introducerea cererii.
Cererea a fost formulată de dna Elena Udrea față de Republica Bulgaria căreia i se solicitase executarea Mandatului European de Arestare din partea României și ale cărei instanțe au dispus în mod definitiv predarea acesteia către autoritățile din România.
Foarte rar se admit astfel de cereri prin care se solicită măsuri provizorii de către CEDO deoarece Președintele Secției sau un judecător de serviciu nu poate să analizeze pe fond plângerea (ceea ce este prevăzut și în Comunicatul CEDO), ci doar un risc iminent de vătămare ireparabilă. Acesta a fost și motivul respingerii“, a scris Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea, pe pagina sa de Facebook.
Plângere împotriva României
Elena Udrea a susţinut și că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială. Ea ar putea depune la CEDO o plângere împotriva României.
„O persoană are dreptul de a utiliza toate căile legale sau convenționale pentru a stopa o detenție nelegală în baza unei decizii a unei instanțe care a încălcat Constituția României și, mai ales, art. 20 alin. 2 referitor la standardul minim de protecție a drepturilor omului garantat de statul român.
O hotărâre pronunțată de o instanță care nu este instituită prin lege nu poate avea legitimitatea de a dispune condamnarea unei persoane, iar executarea unei pedepse în închisoare dispusă de o asemenea instanță reprezintă o detenție nelegală.
Doamna Elena Udrea are, bineînțeles, posibilitatea să formuleze o plângere împotriva României la CEDO, care să analizeze pe fond toate încălcările drepturilor garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, doar că, pentru astfel de cereri, așa cum cunoașteți din practică, dacă se primește o hotărâre favorabilă, ea vine după ani de zile“, a mai scris avocata.
Încarcerată la Târgșor
Elena Udrea a fost adusă joi, 16 iunie, în România, după ce a petrecut ultimele două luni în arest în Bulgaria. După mai multe amânări, Curtea de Apel de la Sofia a decis, în 10 iunie, că Elena Udrea va fi extrădată în România. Fostul ministru a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a fost transportată direct la Penitenciarul pentru femei de la Târgșor. Primele 21 de zile le va petrece în carantină într-o celulă de 4 mp, timp în care se va stabili și regimul de detenție.
Elena Udrea se va putea plimba în curtea închisorii două sau trei ore pe zi, iar dacă regimul de detenție va fi unul semi-deschis va avea voie să și muncească.