Șefii sindicali ai angajaților pușcăriilor se fac vinovați de un „derapaj grav”, spune avocata Silvia Uscov, care o reprezintă pe Elena Udrea, după ce sindicatul bugetarilor din penitenciare a emis un comunicat plin de considerații de filosofia dreptului și psihologie penală.
Avocata comentează un comunicat transmis de sindicaliști în care susțin că Elena Udrea, clienta sa, ar fi trebuit să se gândească la consecințele faptelor penale pe care le-a comis, iar nu să se folosească de relația cu fetița sa pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea.
Silvia Uscov acuză „un derapaj grav” al sindicaliștilor din cadrul FSANP după un comunicat în care aceștia i-au acuzat clienta că își exercită influența și face presiuni constante, „pe lângă instituțiile fundamentale ale statului” pentru a modifica legea de executare a pedepselor în favoarea deținuților.
În comunicatul transmis sindicaliștii au susținut că Elena Udrea ar fi trebuit să anticipeze consecințele faptelor sale, „mai ales după trimiterea în fața instanței de judecată” și că statutul de deținut „i-ar pune în dificultate relația cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Elena Udrea a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariția unor sincope în dezvoltarea psiho-emoțională a fiicei acesteia? Statul român sau propriile decizii?”
„Din comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor înțeleg că o persoană care a fost trimisă în judecată pentru comiterea unei infracțiuni nu ar trebui să devină părinte. Iar dacă a devenit părinte, pesemne, ar trebui să sufere împreună cu copilul său.
Respectarea CEDO nu se oprește la poarta penitenciarului și, în general, persoanele private de libertate continuă să beneficieze de toate drepturile și libertățile fundamentale garantate de CEDO, cu excepția dreptului la libertate, în cazul în care detenția impusă în mod legal intră în mod explicit sub incidența art. 5 CEDO”, a scris avocata Silvia Uscov în replica pe care a dat-o sindicaliștilor.
Orice persoană închisă poate avea un copil
Potrivit spuselor sale, orice persoană privată de libertate are dreptul de a avea un copil. Mai ales că aceste persoane se întorc în familie, după executarea pedepsei și își reiau viața de dinainte de condamnare.
„O persoană privată de libertate are dreptul de a avea un copil, la fel ca orice altă persoană. După executarea pedepsei aceste persoane se întorc la viața de dinainte, printre noi, alături de familiile lor. Să amintesc aici și că dna Udrea este o persoană aflată în detenție nelegală în prezent, fiind condamnată de o instanță care nu avea compunerea prevăzută de lege pentru a o condamna.
Aceasta a încercat să atragă atenția asupra încălcării unor drepturi ale omului care se petrec în penitenciarele din România. În același timp, a încercat să vină cu anumită soluții avantajoase atât pentru societate, cât și pentru angajații din penitenciare, cum ar fi prestarea de muncă de către persoanele private de libertate în anumite condiții”, a mai transmis Silvia Uscov.
Sindicaliștii acuzați că încalcă „libertatea de exprimare”
În opinia sa, comunicatul FSANP încalcă „libertatea de exprimare”, în condițiile în care este vorba despre un sindicat formată din reprezentanți ai funcționarilor care supraveghează executarea pedepselor.
„Consider că se încalcă libertatea de exprimare prin comunicatul FNSANP, în condițiile în care este vorba despre o federație sindicală formată din reprezentanți ai funcționarilor care supraveghează executarea pedepselor privative de libertate. Nu este vorba despre un comunicat referitor la condițiile de salarizare sau la condițiile de lucru ale acestor funcționari pentru a exista o marjă de apreciere mai largă a opiniei exprimate, ci se referă în special la situația unei persoane aflate în custodia unor astfel de funcționari - reprezentanți ai statului, dar și, în general, la toate celelalte astfel de persoane care execută pedepse privative de libertate”, a mai arătat avocata.
Ea a solicitat Ministerului Justiției să se sesizeze cu privire la ceea ce ea numește „derapaje grave ale exprimării în spațiul public” ale sindicaliștilor din penitenciare.
„Prin urmare, apreciez că Ministerul Justiției ar trebui să se sesizeze cu privire la aceste derapaje grave ale exprimării în spațiul public. Sau numai condiționarea noastră prin MCV/PNRR/Schengen ne face să respectăm drepturile omului?”, a mai transmis Silvia Uscov într-o postare pe Facebook.
Comunicatul de presă reclamat de avocata Elenei Udrea
„Elena Udrea se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți
Din închisoare, Elena Udrea continuă să-și folosească influența și presiunile pe lângă instituțiile fundamentale ale statului român pentru a modifica legea de executare a pedepselor în favoarea deținuților, existând riscul ca închisoarea să nu-și mai atingă scopul de prevenire a săvârșirii de noi infracțiuni, cu consecințe dezastruoase asupra siguranței cetățenilor.
Opinia publică ar trebui să știe că bazele actualei legi a executării pedepselor, aprig criticată de Elena Udrea din calitatea de infractoare dovedită, au fost puse în mandatul guvernării Boc din care a făcut parte, însă la acea vreme, fostul ministru era interesat să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsură care a afectat inclusiv polițiștii de penitenciare îngrijorați de soarta propriilor copii, în contextul creșterii inflației și ratelor la bănci.
Recent, deținuta Elena Udrea a lansat în spațiul public o informație potrivit căreia «legea actuală nu face nici o diferență între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu». Este adevărat că legea nu face nicio diferențiere între deținuți, nici nu ar fi constituțional, legal și nici moral. Este cinic, însă nu și surprinzător, ca persoana privată de libertate să-și mascheze intenția de a scăpa de pușcărie în spatele luptei pentru păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia și pentru nevoia de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a propriului copil.
Dacă era atât de interesată de soarta propriului copil, Elena Udrea ar fi trebuit să anticipeze consecințele faptului că infracțiunile săvârșite de aceasta îi prevesteau statutul de persoană privată de libertate, mai ales după trimiterea în fața instanței de judecată, iar acest statut i-ar pune în dificultate relația cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Elena Udrea a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariția unor sincope în dezvoltarea psiho-emoțională a fiicei acesteia? Statul român sau propriile decizii?
În concluzie, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va reacționa ori de câte ori un deținut afectează direct sau indirect imaginea polițiștilor de penitenciare și încearcă, prin influență și presiuni, să modifice legile din România, astfel încât să îngreuneze buna funcționare a poliției penitenciare și exercitarea atribuțiilor profesionale ale angajaților din sistemul penitenciar”, se arată în comunicatul postat pe pagina penitenciare.info.