Avocat cu vilă de aproape un milion de dolari riscă puşcăria pentru o sumă derizorie, în comparaţie cu valoarea proprietăţilor pe care le are. Este vorba despre Eustaţiu Chiru despre care Parchetul General a anunţat că l-a trimis în judecată pentru evaziune fiscală, în 36 de cazuri.

Astfel, din rechizitoriul întocmit de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reiese că, în perioada mai 2011 – februarie 2014, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, avocatul Eustațiu Chiru a înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de servicii sau de bunuri care în realitate nu au avut loc. Anchetatorii arată că achiziţiile fictive s-au făcut de la şase firme. În acest mod, Chiru Eustaţiu s-ar fi sustras de la plata datoriilor fiscale, reprezentând TVA.  

“Înregistrarea în contabilitate a acestor achiziţii a determinat ca în intervalul 2011 – 2015, la finalul fiecărei perioade fiscale, societatea menționată mai sus să figureze cu sold negativ al TVA”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii susţin că, “prin infracțiunea săvârșită, inculpatul Chiru Eustațiu a prejudiciat bugetul statului cu suma de 369.593 lei, din care până în prezent a fost recuperată suma de 247.175 lei”.

Practic, cei 369.593 de lei echivalează cu peste 82.000 de euro, o sumă mult mai mică decât valoarea unei vile pe care Estaţiu Chiru a scos-o la vânzare. Este vorba despre o proprietate de lux al cărei preţ este de 950.000 de euro, situată în partea de nord a Capitalei, la 300 de metri de Porshe Nord, aşa cum reiese din descrierea făcută pe site-ul imobiliareproprietari.ro.

Reşedinţa este compusă din teren de 1484 metri pătraţi, garduri de beton de 2,5 metri, două căi de acces, porţi electrice telecomandate, pavată cu bordură de granit, dotată cu piscină cu adâncime variabilă etc.

Aşa cum reiese din comunicatul parchetului General, procurorii au propus instanței menţinerea măsurilor asigurătorii instituite prin ordonanţă asupra a două imobile situate în orașul Voluntari, județul Ilfov.  

 Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.