“Auzi numai lucruri rele despre Europa, în special despre Grecia, dar oamenii încă mai au speranță”, declara Koukliati. Aceasta a mai spus că ea și mulți alți cunoscuți au aplicat pentru o slujbă în Africa de Sud și a și obținut-o, ea începând serviciul în urmă cu trei săptămâni.

Totuși, profesoara nu a ajuns întâmplător acolo, ci datorită unui program dezvoltat de ministerul învățământului din Grecia, care a organizat o acțiune în urma căreia profesori eleni vor preda limba maternă emigranților greci aflați în diferite colțuri ale lumii. Era preconizat ca mai mult de 2.000 de profesori să beneficieze de acest program început în anul 2009, dar anul trecut cifra s-a redus la 1.430 de persoane. Profesorii își achită singuri călătoria și relocarea, dar salariul va veni din partea statului grec. Salariul a fost redus anul trecut cu sume variind în jurul a 200 de euro, anul acesta așteptând alte tăieri.

Interesant este că acum profesoara câștigă dublu. Pe lângă venitul primit de la guvernul țării sale pentru că predă la o școală primară, mai primește bani și de la o școală privată unde predă cursuri de limba greacă. “Adevărul este că acum am două salarii și mi-e bine. Unul din Grecia, și unul de aici, din Pretoria”, declară Julie Koukliati. Trebuie precizat că în Africa de Sud trăiesc peste 50.000 de greci. În scădere față de acum cinci ani când populația elenă de pe teritoriul sud-african era estimată la 100.000 de persoane.