Evenimentul Zilei > Actualitate > Avionul spațial Secret-Air X-37B a revenit pe Pământ după o misiune secretă de 780 de zile
Avionul spațial Secret-Air X-37B a revenit pe Pământ după o misiune secretă de 780 de zile

Avionul spațial Secret-Air X-37B a revenit pe Pământ după o misiune secretă de 780 de zile

Avionul spațial Secret-Air X-37B aterizează pe Pământ, fără probleme, după o misiune record de 780 de zile. Misiunea a fost un mister total.

Avionul spațial fără pilot a făcut o aterizare surpriză la Kennedy Space Center din Florida, duminică dimineață, potrivit oficialilor forțelor aeriene americane.

Acesta a desfășurat cercetări în cadrul programului de testare orbitală secretă. Nava spațială este unul dintre cele două modele X-37B reutilizabile, fără pilot, care sunt capabile să efectueze mai multe zboruri pe termen lung pe orbită.

Oficialii au dezvăluit puţine detalii despre misiunea recent terminată OTV-5

„Întoarcerea în siguranță a acestei nave spațiale, după ce a înregistrat propriul record de anduranță, este rezultatul parteneriatului inovator dintre Guvern și industrie”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, David L Goldfein, într-o declarație care anunță aterizarea. „Cerul nu mai este o limită pentru Forțele Aeriene”.

„Cu o aterizare reușită astăzi, X-37B și-a finalizat cel mai lung zbor până în prezent și a îndeplinit cu succes toate obiectivele misiunii. „Această misiune a găzduit cu succes experimente ale Laboratorului de Cercetări ale Forțelor Aeriene”.

Oficialii au dezvăluit puține detalii despre misiunea OTV-5, dar a existat o „scăpare”: că ar putea face parte dintr-o misiune pentru o forță spațială americană. Avionul are 8,8 metri lungime, 2,9 metri înălțime și cântărește aproximativ 4.990 kilograme. Alimentat de celule solare cu baterii cu ioni de litiu, avionul a orbitat la aproximativ 200 de mile (320 de kilometri) înălțime. Nu se știe prea multe despre ceea ce transporta, dar la bordul OTV-5 a fost un distribuitor termic american care testează longevitatea electronică și a conductelor de căldură în mediul spațial, notează dailymail.