Avionul de 25 de milioane de dolari al lui Gaddafi, obiect de negocieri între Ucraina și Libia

Avionul de  25 de milioane de dolari al lui Gaddafi, obiect de negocieri între Ucraina și Libia

Libia și Ucraina negociază în privința unui avion de lux pe care noul regim de la Tripoli speră să îl obțină de la Kiev în schimbul eliberării a 20 de ucraineni închiși în Libia. Cei 20 de ucraineni urmează să fie executați, fiind acuzați că au fost tehnicieni în armata fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Sosiți în Libia în timpul revoltei anti-Gaddafi din 2011, ucrainenii susțin că au fost simpli muncitori civili angajați de compania libiană Dakara și că nu au avut nicio legătură cu armata fostului regim de la Tripoli. ”Colonelul Gaddafi a avut un contract cu țara noastră, pentru repararea avionului său Antonov. Unul dintre avioanele de linie este ținut și acum la Aeroportul Gostomel. Rebelii cer să le predăm aeronava, însă cerem ca ei să ne plătească serviciile și să îi elibereze pe ucraineni”, a declarat o sursă aflată în contact cu negociatorii pentru ziarul „Komsomolskaya Pravda”.

Avionul pentru care se negociază este un Antonov An-74, de lux, care a fost creat special pentru Gaddafi, în 2009, susține ziarul ucrainean, citat de Russia Today. Prețul estimativ al aeronavei, a cărei cabină este decorată în întregime cu aur și pietre prețioase, este de 25 de milioane de dolari. Gaddafi era amator de mașini și bărci de lux.

 25 de foști angajați ai companiei Dakara sunt închiși în Libia din 2011, dintre care 20 de ucraineni, doi ruși și trei belaruși. Inițial, s-a spus că erau ”lunetiștii” lui Gaddafi, însă ulterior acuzațiile împotriva lor au fost schimbate. Fostul lider libian a fost ucis de rebeli, în octombrie 2011, în orașul său natal Sirt.

Ne puteți urmări și pe Google News