Avioane din România, implicate în doborârea dronelor din Iran

Avioane din România, implicate în doborârea dronelor din Iran

O serie de avioane de luptă care erau staționate în România au participat la doborârea dronelor iraniene în atacul de la finalul săptămânii trecute, precizează surse militare citate de știripesurse.ro.

Avioane din România au participat la doborârea dronelor iraniene

Avioanele au fost implicate în respingerea atacurilor provenite din Iran îndreptate spre Israel. Avioanele de luptă ale Marii Britanii, staționate în România, au fost trimise în Orientul Mijlociu încă de vineri.

Patru dintre cele șase avioane Eurofighter Typhoon staționate în România au fost alertate și au plecat înspre Orientul Mijlociu încă de vineri, conform informațiilor furnizate de surse militare. Ele au luat parte la o operațiune comună între Israel, SUA, Marea Britanie și Franța, în cadrul căreia au interceptat dronele și rachetele lansate din Iran.

Bombardiere americane B-52 au sosit în Anglia, pe măsură ce tensiunile în Rusia cresc. FOTO

Sursa: RAF

Oficialii britanici au confirmat că au participat la doborârea dronelor iraniene

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat că avioanele britanice au fost implicate în misiuni de luptă pentru apărarea Israelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceasta a fost o escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în termenii cei mai fermi. Mulțumită unui efort internațional coordonat, la care a participat și Marea Britanie, aproape toate aceste rachete au fost interceptate, salvând vieți nu doar în Israel, ci și în țările vecine, cum ar fi Iordania”, a declarat premierul britanic.

Implicarea Regatului Unit și a Franței în atacul Iranului spre Israel a fost confirmată și de Daniel Hagari,  purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Acesta a precizat că că Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone.

Mai multe avioane au fost mutate din România

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat că un "număr de aeronave" au fost "mutate temporar" din România pentru a spori "amprenta noastră existentă în regiune (Orientul Mijlociu, n.r.)".

La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat duminică faptul că avioane militare britanice au doborât mai multe drone lansate de Iran împotriva Israelului.

„Pot să confirm că avioanele noastre au doborât o serie de drone de atac iraniene”, a declarat Sunak pentru televiziuni.

Aproximativ 100 de drone lansate de Iran spre Israel au fost doborâte de forțele americane și britanice și nu au ajuns la granițele israeliene, a transmis postul de televiziune Al Arabiya.

Pentru a evita o escaladare a conflictului, Sunak cere calm: „capetele calme să prevaleze”, scrie Reuters.