Avioane din Europa ajung în Japonia! Sunt cu ochii pe China

Avioane din Europa ajung în Japonia! Sunt cu ochii pe China Sursa: Dreamstime.com

Germania, Franța și Italia vor lua parte la exerciții comune cu Japonia în această vară. În timp ce amenințările Moscovei și Beijingului cresc. Aeroportul Sapporo, plin de turiști, a rătat diferit în această săptămână.

Avioanele de luptă japoneze F35 au făcut echipă cu avioanele germane Eurofighter pentru un exercițiu de antrenament comun la baza adiacentă Chitose. Ceea ce a readus la realitate familiile fericite din vacanță. Insula Sakhalin din Rusia se află la doar 25 de mile de extremitatea nordică a locului turistic japonez Hokkaido.

Avioane din Europa ajung în Japonia

Un vizitator neobișnuit de frecvent în această săptămână a fost șeful forțelor aeriene germane, generalul-locotenent Ingo Gerhartz. Care se află la a doua vizită în tot atâția ani. Gerhartz nu s-a bucurat doar de sushi, tempura și berea (fără alcool) pregătite cu grijă de gazde. La baza Chitose, Gerhartz a condus antrenamentul tactic Nippon Skies cu țara asiatică cea mai apropiată în prezent de Occident. În ceea ce privește gândirea strategică cu privire la Rusia și China.

Înainte ca trupa de 30 de membri ai forțelor aeriene japoneze să înceapă să cânte, șeful Luftwaffe a descris Nippon Skies ca făcând parte din „cea mai complexă și mai mare desfășurare” pe care forțele aeriene germane au efectuat-o vreodată în Pacific.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu pot specula cu privire la percepția de amenințare a Japoniei. Dar antrenamentul arată că ambele regiuni, Europa și Indo-Pacificul formează un mare spațiu de securitate”, a declarat Gerhartz pentru POLITICO, stând lângă un avion de război japonez imprimat cu steagurile Germaniei, Spaniei și Franței. „Nu puteți separa aceste două regiuni”.

Aceasta este o declarație importantă pentru Europa și o mare schimbare față de vechea gândire. Începând cu 2022, șefii europeni ai apărării s-au concentrat aproape exclusiv asupra propriului teatru de operațiuni. Fiind ocupați să facă planuri pentru o Rusie din ce în ce mai asertivă. Care nu numai că susține războiul împotriva Ucrainei. Dar reprezintă, de asemenea, o amenințare potențială la adresa țărilor din flancul estic al NATO.

Două teatre în unul

Europa s-a ferit să rămână prea aproape de poziția Statelor Unite. Unde armata consideră China drept un adversar. De-a lungul ultimului deceniu sau două, liderii europeni au fost inițial prea fericiți să se concentreze asupra oportunităților comerciale și a diplomației climatice. Provocând îngrijorare atât la Tokyo, cât și la Taipei.

Dar îngrijorarea crește acum în teatrul asiatic. Rusia continuă să organizeze exerciții comune cu China și a încheiat acorduri de apărare cu Coreea de Nord, statul paria înarmat nuclear. La începutul acestei luni, liderii NATO și-au intensificat retorica cu privire la Beijing. Pe care l-au numit un „facilitator decisiv” al războiului rusesc împotriva Ucrainei.

Acest lucru pune Japonia în centrul atenției Europei. Numai luna aceasta, Japonia, al cărei guvern reiterează că nu vede nicio țară ca o amenințare militară oficială, a găzduit forțele aeriene franceze și spaniole pentru un antrenament comun. În august va avea loc un alt antrenament cu Italia.

Cu ochii pe inamici

Tokyo a curtat prezența europeană într-o varietate de acorduri de apărare și securitate. Nippon Skies este primul antrenament comun germano-japonez după ce, în ianuarie, cele două țări au semnat un acord de achiziție și servicii încrucișate privind forțele militare. Hokkaido, unde a avut loc Nippon Skies, este partea Japoniei cea mai apropiată de estul Rusiei. Ale cărei exerciții comune cu China încearcă să sfideze ordinea de securitate a Japoniei și a Statelor Unite. Care au cea mai mare prezență militară occidentală în regiune.

„Dacă ar fi fost acum zece ani, aș fi îndemnat cu tărie ca regimentele noastre din Hokkaido să fie înlocuite în altă parte în Kyushu, insula sudică a Japoniei. Astfel încât să poată opera efectiv în ceea ce privește China”, a declarat Ken Jimbo. Acesta este expert în politici de securitate la Universitatea Keio. Și fost consilier special al ministrului japonez al apărării. „Dar acum trebuie să rămânem componenta regimentelor din Hokkaido din cauza necesității de a trata cu Rusia”, scrie POLITICO.

Revista presei
Partea lor de adevăr