Evenimentul Zilei > International > Avioane britanice de vânătoare Typhoon au INTERCEPTAT doi URȘI rusești
Avioane britanice de vânătoare Typhoon au INTERCEPTAT doi URȘI rusești

Avioane britanice de vânătoare Typhoon au INTERCEPTAT doi URȘI rusești

Două bombardiere grele rusești cu rază lungă de acțiune, care au fost reperate în apropierea coastelor sudice britanice, au fost interceptat de supersonice Typhoon aparținând Royal Air Force, a anuțat joi ministrul Apărării de la Londra.

„Avioanele rusești au fost escortate de RAF până ce au ieșit în afara zonei de interes a Marii Britanii. Nici un moment, aparatele rusești nu au  intrat în spațiul aerian suveran britanic”, a precizat ministrul Apărării pentru Reuters.

Moscova a precizat că zborul bombardierelor sale strategice în apropierea spațiului aerian britanic nu a contravenit normelor internaționale.

„Două bombardiere strategice Tu-95 MS… și-au îndeplinit cu succes misiunea de patrulare”, a declarat pentru RIA Novosti un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Rusești.

Potrivit lui Elizabeth Quintana, cercetător șef la Royal United Service Institute, un think tank pe probleme de apărare, deși bombardierele rusșeti nu au contravenit normelor internaționale, ele au deviat de la cursul standard.

„În mod normal Urșii (porecla dată aparatelor Tu-95 MS – n.r.) trec peste Norvegia și coboară spre Marea Nordului. Este posibil să fi fost un test al vitezei de reacție a RAF”, a declarat Quintana citată de Daily Mail.

În 2014 au fost înregistrate peste 100 de cazuri de interceptări ale aparatelor Rusiei de către forțele NATO, de trei ori mai multe decât în anul precedent.