Aviaţia militară israeliană revine în România în august pentru noi manevre

Aviaţia militară israeliană revine în România în august pentru noi manevre

Forţele aeriene ale armatei israeliene vor efectua noi exerciţii în Munţii Carpaţi, în cursul lunii august, la un an după ce şase piloţi şi-au pierdut viaţa într-un accident de elicopter în timpul precedentelor manevre militare, scrie ziarul Jerusalem Post.

O anchetă derulată de armata israeliană (IDF) a concluzionat că accidentul, în care a fost implicat un elicopter Sikorsky CH-53, a avut loc, cel mai probabil, din cauza unei erori umane. Aparatul de zbor efectua manevre la joasă altitudine când s-a izbit de un versant. Şi un pilot român şi-a pierdut viaţa atunci.

Potrivit unei surse din forţele aeriene israeliene, în manevrele comune din august vor fi implicate și avioane militare de transport de tip C-130 Hercules.

De asemenea, în a doua jumătate a acestui an, comandantul aviaţiei militare israeliene, generalul-maior Ido Nehushtan, se va deplasa în România pentru a asista la o ceremonie religioasă în memoria celor şase piloţi morţi în accidentul de anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata israeliană a ales să efectueze manevre militare în Munţii Carpaţi datorită condiţiilor dificile din teren cu care piloţii săi nu sunt obişnuiţi. Aceştia ar putea fi nevoiţi să desfăşoare misiuni viitoare într-un astfel de relief, subliniază Jerusalem Post, fără a explica însă şi în ce context.

În 2006, ministrul israelian al Apărării de atunci, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu ministerul Apărării de la Bucureşti în baza căruia se desfăşoară aceste manevre comune cu armata română.