Un studiu publicat recent de Sleep Medicine susține că majoritatea oamenilor experimentează episoade de vorbit prin somn în timpul vieții.
Somnilocvia reprezintă un tip de tulburare de parasomnie, cunoscută în general sub numele de „vorbit în somn”. Studii mai vechi arată că tulburare este mai des întâlnită la copii și la bărbați. Din fericire pentru cei care au secrete față de partener, în general, cei care vorbesc prin somn emit în general sunete sau silabe de tonalitate joasă. Uneori se aud și cuvinte de tonalitate înaltă sau chiar țipete. De cele mai multe ori, îmsă, nu este vorba de propoziții coerente sau descifrabile.
Nu se știe exact ce determină vorbitul în somn
Dr. Kannan Ramar, profesor de medicină la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, spune că experții nu știu exact ce anume determină vorbitul în somn. „Unele episoade de vorbire în somn pot dura 30 de secunde și pot să apară o singură dată pe lună plină, în timp ce alte episoade pot avea durate mai lungi și pot să aoară de de mai multe ori pe durata nopții”, susține Rebecca Robbins, om de știință în somn la Brigham & Women's Hospital și instructor în medicină la Harvard Medical School.
Informațiile genetice transmise de la generațiile anterioare sau consumul de alcool ar putea juca un rol, spune Robins. Un alt factor major este stresul excesiv, e de părere Kannan Ramar. „Întrucât anxietatea ar putea contribui la vorbitul în somn vorbind, unii ar putea să-și exprime sentimentele, grijile sau frustrările de peste zi”.
În mod normal spune lucruri inofensive
Vorbitul în somn poate varia de la câteva cuvinte spuse aiurea la propoziții complete. În mod normal, spunem lucruri inofensive, susține Robbins. Cercetătorii au analizat tiparele de vorbire în timpul somnului pe 230 de persoane și au descoperit că cel mai comun cuvânt a fost „nu”. Studiul, care a fost publicat în revista Sleep, a constatat, de asemenea, că aproape 10% dintre oameni au folosit un limbaj vulgar în timpul somnului.
De asemenea, studiul a constatat că oamenii făceau pauze în timp ce vorbeau în somn ca pentru a permite cuiva să le răspundă. Acest lucru arată și în somn creierul poate funcționa la un nivel ridicat, susține Robbins.
Deși este neobișnuit, există unele cazuri în care ați putea mărturisi ceva în timp ce dormiți, a spus Robbins. Majoritatea oamenilor tind să formeze propoziții mai coerente în primele două cicluri de somn, a spus Ramar, dar în aceste cicluri, vorbiul în somn tinde să aibă mai puțin sens. Când se trezesc, oamenii rareori își amintesc că au vorbit în somn, a remarcat Ramar. De multe ori se bazează pe partenerul lor pentru a aflace au spus în timp ce dormeau.
Vorbirea în somn este de obicei inofensivă și nu este legată de probleme mentale sau fizice, susține Robbins.
Vorbitul în somn poate deranja partenerul
Ea a sugerat oamenilor să vorbească despre această tulburare cu partenerul lor. Dacă acesta se trezește frecvent din această cauză, ar fi de preferat o modificare a stilului de viață. Un consum mai mic de alcool modificarea stilului dvs. de viață în sensul diminuării cantității de alcool și măririi perioadei de odihnă, susține Robbins, care afirmă că este de folos și reducerea stresului. La rândul său, Ramar susșține că oamenii nu ar trebui să bea cofeină după-amiaza și ar trebui să încerce să se culce și să se trezească cam la aceleași ore pentru a-și forma un obicei. Dacă aceste sfaturi nu funcționează, Robbins le vrecomandă oamenilor să se adreseze unui specialist în somn, astfel încât acesta să poată efectua o înregistrare de somn peste noapte pentru a analiza și rezolva situația, notează CNN.