Avertizare meteo Cod portocaliu de vânt.

ANM a lansat o avertizare pentru Cod portocaliu de vânt puternic în 5 județe. Este de așteptat ca vântul să bată cu rafale de 130 km pe oră. Pe de altă parte, avertizarea de Cod galben, care a fost emisiă pentru 27 de județe a fost prelungită până mâine dimineață.

Codul portocaliu emis de ANM este valabil în intervalul orar 12:00 – 21:00 și vizează zone locale din Carpații Orientali. Este vorba de județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și Buzău. Vântul se va manifesta la o altitutine de peste 1.500 m. Aici, vântul va avea intensificări susținute cu rafale ce vor depăși 120…130 km/h și va viscoli zăpada.

Meteorologii atrag atenția că intensificarea vântului va duce la diminuarea semnificativă a vizibilității.

Avertizare meteo pentru Cod galben de vânt

O altă avertizare Cod galben de vânt este valabilă începând de joi seară, de la ora 21:00, până vineri dimineață, la ora 6:00.

În prima fază, avertizarea de Cod galben a fost lansată doar pentru ziua de joi, până seara la ora 21:00. Conform avertismentelor lansate de meteorologi, vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul și centrul țării. Vitezele înregistrate vor fi de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse chiar de 70…80 km/h.

La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100…110 km/h. Rafalele de vânt vor spulbera zăpada, iar acest lucru va determina o diminuare a vizibilității în zonă.

Metorologii precizează că intensificări ale vântului se vor semnala local și în restul teritoriului. Acestea vor avea viteze cuprinse, în general, între 40 și 50 km/h.

ANM a lansat o avertizare meteo de vânt pentru noaptea viitoare

ANM precizează că în noaptea de joi spre vineri (4 spre 5 februarie) vântul va continua să prezinte intensificări. Acestea se vor manifesta în cea mai mare parte a zonei montane. Viteze mai mari vor fi constatate în Carpații de Curbură și în Carpații Meridionali

Aici rafalele vor atinge 70…80 km/h, iar pe creste chiar 90…110 km/h.