Avertizare meteo. Cod Galben de inundații în șase județe

Avertizare meteo. Cod Galben de inundații în șase județe

O nouă avertizare de Cod Galben de indunații, valabile pentru râurile din șase județe a fost lansată de meteorologi pentru această seară.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis joi o atenționare meteo de Cod Galben de inundaţii pentru mai multe râuri de pe raza a şase judeţe. Avertizarea ANM este valabilă până la ora 24.00, în această noapte.

Conform INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici. Toate acestea vor produce inundații locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice Timiş - bazin amonte S. H. Caransebeş, Bârzava - bazin superior, judeţul Caraş Severin.

Fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Feneş - bazin superior, după cum subliniază INHGA.

Depăşiri ale Cotelor de atenţie sunt posibile şi pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu - afluenţii aferenţi sectorului aval S. H. Rovinari - amonte confluenţă Motru şi afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Motru - amonte S. H. Podari, Desnăţui - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Drincea - bazin superior, judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj. De asemenea sunt vizate și râurile mici din bazinul hidrografic Mureş - afluenţii aferenţi sectorului aval S. H. Brănişca din judeţele Hunedoara şi Arad.

Un ciclon va lovi România la acest final de săptămână

În acest context, meteorologii au avertizat că un ciclon va lovi România în acest sfârşit de săptămână. În mai multe zone din ţară se aşteaptă furtuni unele chiar de cod roşu.

În ultimul deceniu, numărul alertelor de vreme rea a crescut de 10 ori. Pentru a ne avertiza la timp despre pericole o întreagă armată de oameni, de la meteorologi, până la tehnicieni şi ingineri radar lucrează zi şi noapte.

„Începând din această noapte (joi – n. red.) se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră, are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News