Evenimentul Zilei > International > AVERTISMENTUL vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pentru premierul moldovean Iurie Leancă: Să aibă mai mult respect pentru Rusia
AVERTISMENTUL vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pentru premierul moldovean Iurie Leancă: Să aibă mai mult respect pentru Rusia

AVERTISMENTUL vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pentru premierul moldovean Iurie Leancă: Să aibă mai mult respect pentru Rusia

Premierul Iurie Leancă ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia şi pentru oficialii săi, din "motive pragmatice" a averitizat, într-un mesaj publicat pe Facebook, vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Avertismentul vine după ce şeful Executivului de la Chişinău a catalogat unele din declaraţiile lui Rogozin la adresa R. Moldova ca fiind "ofensatoare şi neconstructive".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este aşteptat, joi, la Chişinău, pentru discuţii cu ministrul Economiei, Andrian Candu, pe tema embargoului impus de Rusia asupra importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova, relatează Mediafax.

"Vreau să-i aduc la cunoştinţă domnului Leancă: eu nu sunt nici fan al neutralităţii Republicii Moldova, nici al Moldovei, în general. Eu am patria mea şi o iubesc. Respect poporul moldovenesc, însă pentru autorităţile de la Chişinău am întrebări. În ceea ce-l priveşte pe domnul Leancă, dumnealui, ca politician tânăr şi începător, ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia şi pentru reprezentanţii oficiali ai Federaţiei Ruse. Cel puţin, din motive pragmatice", afirmă Dimitri Rogozin, citat de Jurnal de Chişinău.

Reacţia oficialului rus intervine după ce premierul Republicii Moldova a criticat, într-un interviu, declaraţiile făcute de Dmitri Rogozin pe conturile de Facebook sau Twitter, afirmând că unele sunt "ofensatoare şi neconstructive".

Întrebat despre afirmaţiile vicepremierului rus, care a declarat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova "îşi schimbă fundamental statutul de neutralitate, iar pentru Moscova acest lucru este inacceptabil", Iurie Leancă a apreciat că nu există nici o legătură. "Faptul că vom deveni membri ai UE, şi încă avem mult până la acel moment, nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm statutul de neutralitate. Nu are nimic în comun", a declarat premierul moldovean.

"Trebuie doar să o demonstrăm, şi aici Rusia ar putea şi ar trebui să ne ajute, că neutralitatea nu este o garanţie, dar este o necesitate care ar putea aduce stabilitate, predictibilitate şi securitate ţării noastre", a afirmat şeful Guvernului de la Chişinău. Dacă Rogozin este "un mare fan al neutralităţii Republicii Moldova, ar trebui să ne ajute să scăpăm de Armata a XIV-a din Transnistria", a subliniat el, potrivit Infotag.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.