Avertismentul specialiștilor. De ce este periculos să aruncăm medicamente la gunoi

Avertismentul specialiștilor. De ce este periculos să aruncăm medicamente la gunoi Medicamente. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mare atenție, nu aruncați niciodată medicamentele la gunoi.

Medicamentele care sunt expirate într-o cutie și care nu mai pot fi utilizate nu este recomandabil să fie aruncate la gunoi. Este sfatul specialiștilor,  care avertizează asupra faptului că pastilele care nu mai au termen de valabilitate nu trebuie aruncate niciodată la gunoi.

Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase 

Motivația este una simplă. Aceste medicamente care sunt expirate sunt deșeuri periculoase. Dar din păcate populația nu înțelege acest lucru. Potrivit experților, se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate sunt transportate anual în sistemele de canalizate din România sau în gropile de gunoi. Din cauza acetui lucru, apele ajung să fie poluate cu medicamente expirate, cum ar fi antibioticele.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Medicamentele expirate se aduc la farmacie, pentru a fi distruse”

”Medicamentele nu se aruncă la gunoiul menajer. Ci se aduc la farmacie, pentru a fi distruse. Medicamentele se predau cu un proces verbal, de către pacient farmaciei, care le distruge. Nu putem distruge acasă medicamentele niciodată” a explicat Ioana Lazăr, farmacist specialist.

Cum pot fi păstrate corect medicamentele

''Medicamentele se recomandă a fi păstrate. Aşa cum este menţionat pe ambalaj, Temperaturile trebuie să fie sub 25 de grade Celsius. Ele trebuie să fie ferite de lumină, să fie depozitate într-un dulap sau sertar închis. Există medicamente care se păstrează la frigider, la rece. La o temperatură între 2 şi 8 grade. Sunt de obicei medicamentele care au substanţe termolabile

Reţetele compensate reprezintă dovada eliberării medicamentelor prescrise de către medic. Ele au aprobarea pacientului în privinţa administrării unui medicament. Pe baza lor, la sfârşitul fiecărei luni se generează facturile de decontare către casele de asigurări. Iar ele îşi rezervă dreptul de a controla pe baza acestor reţete păstrate în farmacie corectitudinea eliberării lor’' a spus la Antena 3, Ioana Lazăr, farmacist specialist, potrivit antena3.ro.