Avertismentul profesorului Rafila despre starea de urgență: „Riscul există...”

Alexandru Rafila

Autoritățile ar putea reintroduce starea de urgență în cazul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus se menține la cote ridicate.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că autoritățile trebuie să ia în calcul revenirea la starea de urgenţă, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus nu scad. Profesorul Rafila a lansat un avertisment cu privire la depăşirea capacităţii secţiilor de Terapie Intensivă.

„Sigur că riscul există, sper să nu fie nevoie și măcar anumite zone din țară care nu sunt afectate sau sunt puțin afectate să le păstram funcționale, pentru că funcționarea economiei este esențială pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, în această perioadă sunt indicate intervenții punctuale, localizate în funcție de numărul de cazuri, iar nu o măsură adoptată la nivel national.

„Intervenții localizate mi se par cu mult mai potrivite decât o măsură unică la nivel național care să blocheze activitățile economice și pe cele sociale. În zonele unde nu avem cazuri sau sunt foarte puține, este esențială menținerea acestui status ca să ai resurse umane pentru realocare în caz de nevoie și să ai capacitate de tratament al pacienților infectați Covid din zonele grav afectate”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a precizat că România e pe primele locuri în Uniunea Europeană la infectările cu COVID-19, iar acest lucru se reflectă în aglomerarea secțiilor ATI destinate tratării pacienților care au contactat noul coronavirus. Astfel, din cele 800 de paturi din secțiile ATI pentru Covid sunt deja ocupate 351, iar în București la „Matei Balș” și „Victor Babeș” nu mai e nici un loc liber

„Nu poți să extinzi tratarea pacienților Covid în orice secție ATI, deoarece trebuie create circuite separate, astfel încât să nu existe riscul infectării altor pacienți. În plus, e vorba despre personalul calificat, fără de care nu pot fi create sau extinse secțiile ATI. Iar specialiștii ATI sunt într-un număr destul de limitat”, a afirmat dr. Alexandru Rafila conform Realitatea TV.

Profesorul Rafila a avertizat că abia acum ne îndreptăm spre un vârf al pandemiei, iar autoritățile trebuie să adopte măsuri pentru limitarea infecțiilor, astfel încât să înceapă descreșterea numărului de cazuri.

„Sigur ne îndreptam către un vârf și problema este unde va fi el, când va fi platoul și când va începe descreșterea, ceea ce se poate întâmpla doar dacă într-adevăr vom lua niște măsuri organizatorice și vom convinge populația că singura soluție pentru limitarea transmiterii ține de comportamentul individual și de respectarea măsurilor de protecție. Acestea sunt cele două tipuri de elemente de care depinde evoluția situației”, a spus dr. Rafila.

Profesorul Rafila, declarație îngrijorătoare. România pe primul loc la incidența cazurilor de COVID

Românii fug în Spania de teama coronavirusului: „Acolo ne simțim mai în siguranță”