Avertismentul lui Marko pentru opoziţie: nu mai colaborăm fără legea educaţiei
- Adam Popescu
- 28 noiembrie 2010, 00:09
Cu două zile înainte ca în Parlament să fie tranşată problema legii educaţiei şi după ce a ameninţat PDL cu ieşirea de la guvernare, UDMR îşi joacă ultima cartea: avertizează inclusiv opoziţia cu renunţarea la orice colaborare, dacă actul normativ nu va fi adoptat în forma propusă de Executiv.
Liderul UDMR Marko Bela forţează astfel mâna poziţiei şi avertizează că formaţiunea sa ar putea să nu mai colaboreze pe viitor cu PSD sau PNL dacă cele două poartide nu renunţă la războiul din Parlament, acceptând adoptarea legii în forma pe care Emil Boc şi-a angajat răspunderea. "În lunile trecute au încercat să ne dovedească faptul că noi, de fapt, am putea colabora cu ei. Noi am mai colaborat, am fost şi cu PNL, am fost şi cu PSD. Unii chiar au creat impresia că aşteaptă cu ardoare o astfel de decizie a UDMR. Iar în aceste zile, s-au speriat de o astfel de eventualitate şi vor să ne ţină cu orice preţ în cadrul actualei coaliţii (...) Pin aceste decizii, ne îndepărtează şi nu ne apropie, cred că este clar acest lucru", a spus Marko Bela, referindu-se la criticile pe care liderii PSD şi PNL le-au adus legii educaţiei şi poziţionarea acestora faţă de studiul geografiei şi istoriei în limba maghiară. Unul dintre liderii pe care Marko Bela i-a atacat este liberalul Crin Antonescu, pe care l-a acuzat de atitudinea antimaghiară. "Mă refer inclusiv la domnul Antonescu, care a devenit mare patriot şi mare antimaghiar în ultima vreme. Problema istoriei şi geografiei, să ne înâ€elegem, nu e problema politicienilor maghiari, ci a copiilor maghiari sau ucraineni sau nemâ€ţi. Deci domnul Antonescu poate să nu ne iubească, nu e nicio problemă, nu i-am solicitat acest lucru, dar să recunoască că aici discutăm despre copii", a spus liderul UDMR. Avertisment şi pentru PDL În acelaşi timp, preşedintele Uniunii încearcă să maximizeze şansele ca legea educaţiei în forma asumată de Guvern să fie cea adoptată ameninţând încă o dată PDL cu ieşirea de la guvernare. "Pentru noi Legea educaţiei este o problemă-cheie şi atitudinea UDMR în cadrul coaliţiei şi Parlament în general depinde de reuşita acestei legi", şi-a reluat Marko Bela avertismentele.
Războiul privind adoptarea legii educaţiei continuă săptămâna viitoare în Parlament. Luni, în timp ce la Senat legea urmează să fie dezbătută în plen, premierul Emil Boc a cerut ca tot în aceeaşi zi Birorurile Permanente reunite să programeze dezbaterea moţiunii de cenzură care ar continua procedura angajării răspunderii. Conflictul s-ar putea opri însă tot luni, dacă actul normativ dezbătut la Senat pică la votul plenului, unde puterea are majoritate.