Evenimentul Zilei > Politica > AVERTISMENTUL lui Cioloş: „România NU intră în Schengen, în 2017, din cauza INCOERENŢELOR de ACASĂ!”
AVERTISMENTUL lui Cioloş: „România NU intră în Schengen, în 2017, din cauza INCOERENŢELOR de ACASĂ!”

AVERTISMENTUL lui Cioloş: „România NU intră în Schengen, în 2017, din cauza INCOERENŢELOR de ACASĂ!”

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă că România nu intră în 2017 în Schengen din cauza 'incoerenţelor de acasă', nefiind de acord cu varianta avansată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a invocat momente electorale din Germania şi Franţa.

"Domnul Tăriceanu ne dă asigurări că nu vom intra nici anul acesta în spaţiul Schengen. Din păcate, are dreptate. Asta, nu din cauza momentelor electorale din altă parte ci, în primul rând, din cauza incoerenţelor de acasă. În acest context spune că declaraţia mea de ieri, că România ar fi avut şanse să intre în Schengen încă din acest an, ar fi, citez, 'o invenţie politicianistă'", afirmă Dacian Cioloş, vineri, într-un comunicat remis Agerpres.

Fostul premier susţine că afirmaţia sa "se bazează pe discuţii avute anul trecut cu lideri ai statelor membre care au amânat această decizie în Consiliu, precum şi discuţii cu Comisia Europeană referitoare la evoluţia şi viitorul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie".

"În cel mai recent raport MCV a fost evident că, dincolo de îngrijorări reale legate de abordări tip OUG 13, limbajul a fost pozitiv, raportul remarcând evoluţia bună a instituţiilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus în mai multe rânduri că România este foarte aproape de a fi în situaţia încheierii MCV. În general, nu există faptă fără răsplată şi nu există iresponsabilitate fără consecinţe. Este îngrijorător că domnul Tăriceanu vrea ca românii să creadă că suntem oropsiţii Europei şi că o anumită percepţie negativă despre România ar exista mai ales din cauza altora", explică Cioloş.

Potrivit acestuia, reacţia celor care au apărat în stradă statul de drept a fost apreciată în Europa şi în lume şi luată ca exemplu de atitudine şi acţiune civică.

"Din păcate, la începutul acestui an, s-a văzut clar din cauza cărui tip de comportament al unor politicieni de la noi există această percepţie. Şi s-a mai văzut că reacţia celor care au apărat în stradă statul de drept şi lupta împotriva corupţiei a fost nu doar apreciată în toată Europa şi în lume, dar a fost chiar luată ca exemplu de atitudine şi acţiune civică. De altfel, în deplină consonanţă logică, supărat că UE se amestecă în treburile României, domnul Tăriceanu se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zise derapaje ale justiţiei. Nu mai e nimic de adăugat", mai spune Cioloş

Reacţia fostului premier vine după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat, joi, că este "o invenţie" şi o afirmaţie "pur politicianistă" declaraţia făcută de Dacian Cioloş potrivit căreia România ar fi avut şanse să intre în acest an în spaţiul Schengen dacă nu ar fi fost situaţia cu Ordonanţa 13.

"Eu cred că este o invenţie (afirmaţia lui Dacian Cioloş – n.r.). O să fiu luni la Bruxelles, unde am programată o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cunosc ambianţa la nivelul CE. Atâta vreme cât probabil noi nu vom constata ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în urmă cu 10 ani, probabil nici despre aderarea la spaţiul Schengen nu vom putea vorbi. Aceste lucruri nu se vor putea realiza anul acesta pentru că cele două probleme sensibile ar deveni subiecte de dezbatere politică în campaniile electorale care urmează în Franţa şi în Germania. (…) Vă garantez că acest subiect nu va fi pus pe masa discuţiilor la nivelul Comisiei Europene, cel puţin anul acesta. Deci, afirmaţia domnului Cioloş este pur politicianistă", a declarat joi seară Tăriceanu la Antena 3.