Profitabilitatea firmelor este acum amenințată de costurile ridicate și de sistarea măsurilor de sprijin din partea statului. Aceste schimbări ar putea duce la noi restructurări sau chiar falimente în cadrul companiilor, care sunt afectate în mod considerabil.
„Totodată, s-a observat din nou că, pe orizontul mai îndepărtat de timp, capacitatea unor firme de a se menţine viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi probabil testată şi de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum şi de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.
Au fost, de asemenea, evocate tendinţe de natură structurală, precum extinderea automatizării şi digitalizării, alături de recursul în creştere la angajaţi extracomunitari, ce vor influenţa probabil tot mai pregnant condiţiile de pe piaţa muncii”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară din 4 aprilie.
Cum vor supraviețui firmele în contextul costurilor ridicate
În ceea ce privește piața muncii, membrii Consiliului au observat că în intervalul decembrie 2022 - ianuarie 2023, creșterea efectivului salariaților din economie s-a încetinit și mai mult. De asemenea, rata șomajului BIM a înregistrat o scădere foarte ușoară în ianuarie-februarie 2023, după ce a crescut la 5,7% în trimestrul IV 2022 de la 5,5% în trimestrul precedent. În același timp, rata locurilor de muncă vacante a scăzut semnificativ.
În trimestrul IV din 2022, dinamica anuală a câștigului salarial mediu brut nominal a atins valori de două cifre din ce în ce mai ridicate, în special în sectorul privat. Cu toate acestea, creșterea a continuat să fie relativ lentă. În ianuarie 2023, ritmul de creștere s-a accelerat ușor, în principal datorită majorării salariului minim brut pe economie și a celui din sectorul construcțiilor.
În acest context, variația anuală a costului salarial unitar nominal în economie a continuat să crească în trimestrul IV 2022. În plus, creșterea costului salarial cu forța de muncă din industrie a accelerat semnificativ între septembrie 2022 și ianuarie 2023, ca urmare a pierderilor de productivitate din sectorul respectiv.
Consiliul BNR cere monitorizarea atentă a evoluțiilor de pe piața muncii
În lumina acestor consideraţii, membrii Consiliului BNR au subliniat importanţa unei monitorizări atente a evoluţiilor din piaţa muncii, ţinând cont de problemele structurale cronice care ar putea conduce la creşteri semnificative ale salariilor în anumite sectoare, în special având în vedere inflaţia persistentă.
„Este totuşi de aşteptat ca, în unele domenii, creşterile să fie moderate de constrângeri la nivelul firmelor venite din costurile mari cu energia şi materiile prime, precum şi de slăbirea cererii, dar şi de perspectiva unei dezinflaţii relativ alerte în acest an, au apreciat unii membri ai Consiliului”, se mai precizează în document.
Membrii Consiliului au remarcat faptul că în primele trei luni ale anului, companiile au raportat o scădere a deficitului de forță de muncă, trendul de descreștere manifestat încă din trimestrul III 2022 accentuându-se. În ciuda acestui fapt, intențiile de angajare pe termen scurt rămân în scădere, cu oscilații semnificative, sugestive pentru o atenuare ușoară a gradului de tensiune de pe piața muncii în viitorul apropiat.