Republica Moldova. Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un proiect de modificare a Codului contravențional a fost votat joi în a doua lectură de 61 de deputați.
Modificările operate
Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.
„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.
Astfel, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare. Acestea vizează și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. O altă încălcare este nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, dar și neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.
Procesul de documentare și soluționare a contravențiilor va fi digitalizat
De asemenea, parlamentul a votat joi, în lectura a doua, un proiect de lege privind digitalizarea procesului de documentare și soluționare a contravențiilor.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Autorii propun completarea Codului contravențional cu prevederi care să permită documentarea, examinarea și soluționarea contravențiilor inclusiv în formă electronică. În acest context, va fi utilizată semnătura electronică simplă. Acest lucru presupune semnarea de mână și scanarea imaginii într-un fișier sau încărcarea unei semnături de mână într-o aplicație care să permită apoi aplicarea ei pe documente în același format.
Potrivit autorilor, inițiativa va avea drept rezultat sporirea eficienței operaționale, reducerea costurilor și a timpului de așteptare, accelerarea proceselor. Înregistrarea digitală a semnăturilor și a modificărilor documentelor va spori transparența proceselor. Totodată, va asigura securitatea și autenticitatea datelor și va extinde accesul la serviciile publice pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei din zonele rurale sau cu mobilitate redusă.
În prezent, angajați din 44 de autorități și instituții publice dețin competențe de constatare și examinare a contravențiilor.
Modificările legislative vor intra în vigoare după trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În aceasta perioadă, Guvernul va modifica actele sale normative în conformitate cu noile prevederi legale.