Parlamentarii europeni au avertizat asupra ”naturii foarte periculoase a propagandei ruse” care constituie ”principala sursă de dezinformare în Europa”, făcând apel la adoptarea unei stategii din partea UE pentru a contracara acest lucru, având în vedere că în perioada următoare (până la sfârșitul anului 2020) în statele membre UE – inclusiv în România – vor avea loc peste 50 de scrutine prezidențiale, naționale sau locale.

Într-o rezoluție adoptată joi cu o largă majoritate, Parlamentul European atrage atenția asupra amenințării pe care o reprezintă ”imixtiunea electorală străină”. Deputații europeni susțin în documentul menționat că propaganda rusă se bazează pe distribuirea de știri false până la implicarea în alegerile naționale din statele membre UE, prin finanțarea unor partide și candidați care promovează, în general, un mesaj antieuropean și populist.

Rezoluţia mai reamintește că dezinformările atribuite surselor rusești s-au dublat în ianuarie 2019 (998 cazuri) față de aceeași perioadă din 2018 (434 cazuri). De exemplu, EP Today, publicație care se prezintă ca o ”revistă lunară de informații despre Parlamentul European” are aproape jumătate din articole copy-paste de pe site-ul RT (fosta Russia Today, postul public de televiziune din Rusia).

Nu mai departe de iunie 2018, Comisia a spus că ”sursele rusești” au încercat să prezinte ”știri false” cu privire la alegerile europene programate la sfârșitul lunii mai anul acesta. Amintim și că în luna mai, o anchetă New York Times a dezvăluit că mai multe conturi de pe reţelele sociale şi de site-urile web care difuzau informaţii false erau legate în mod direct de Rusia.

Sursa: Digi24.ro

Sursa foto: The New Republic