Președintele Băncii Mondiale face un avertisment sumbru legat de economia lumii. Potrivit acestuia, efectele pandemiei de COVID-19 continuă să ne afecteze, iar cele mai vulnerabile în această situație sunt statele sărace. Evoluția economiei din 2022 este afectată de perturbările din lanțurile de aprovizionare, însă și de mulți alți factori.
Ziua de marți, 11 ianuarie, nu vine cu vești cu prea bune pentru întreaga națiune. David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, a lansat un scenariu sumbru pentru întreaga lume. Efectele pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2 afectează întreaga economie, iar în fața acestei situații țările sărace devin vulnerabile.
Creșterea economică globală a încetinit, ajungând la 4,1% în 2022, de la 5,5% în 2021. Încetinirile acestea vin pe fondul efectelor pandemiei de COVID-19, a încetării măsurilor guvernamentale de sprijin și a scăderii cererii, după redresarea inițială.
Scăderea economică globală este un motiv de îngrijorarea, însă David Malpass susține că cel mai grav este adâncirea inegalității globale, care va aduce vulnerabilitate țărilor sărace.
„Cel mai mare obstacol este inegalitatea care s-a integrat în sistem”, fiind vulnerabile în special ţările mai sărace, din cauza eforturilor în combaterea inflaţiei.
„Perspectivele pentru ţările mai slabe sunt sumbre, ceea ce provoacă insecuritate”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, pentru BBC.
Economia mondială din 2022 va fi în continuare afectată de perturbările din lanțurile de aprovizionare și oprirea măsurilor guvernamentale de sprijin. Banca Mondială se așteaptă la „o încetinire pronunţată” în acest an. Veștile proaste nu se opresc doar asupra anului în curs. Anul 2023 va aduce o creștere în economia globală de doar 3,2%.
„Realitatea este că pandemia şi oprirea producţiei afectează semnificativ economia, de aceea perspectivele sunt sumbre, în special în ţările mai sărace”, avertizează Malpass.
Țările bogate sunt de vină pentru scăderile din economia lumii?
Președintele Băncii Mondiale susține că toate aceste efecte sunt și din cauza măsurilor de stimulare pe care țările bogate de aplică pentru a majora inflația. SUA va înregistra în acest an o creștere economică de doar 3,7%, comparativ cu un avans de 5,6% în 2021. Nici China nu va înregistra creșteri mai mari comparativ cu anul trecut, fiind vorba doar de 5,1%, de la 8% din 2021.
În ceea ce privește zona euro, Banca Mondială preconizează o expansiune de 4,2% anul acesta, de la 5,2% în 2021. Există totuși o veste bună în ceea ce privește creșterea economiei în 2022. India este cea care se estimează că va înregistra creșteri cu 8,7% în 2022, de la 8,3% în 2021.
Până în 2023, activitatea economică în toate economiile avansate, cum ar fi Statele Unite, zona euro şi Japonia, se va redresa probabil după loviturile din timpul pandemiei. Dar în economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare, economia va rămâne cu 4% mai scăzută faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, previzionează Banca Mondială, mai notează sursa citată de Agerpres.
David Malpass pune toate aceste efecte asupra economiei mondiale pe spatele țărilor bogate, care au impus măsuri de stimulare pentru majorarea inflației. Costurile de împrumut ridicate ar putea afecta activitatea economică, în special în țările mai sărace.