Evenimentul Zilei > Actualitate > AVERTISMENT DUR pentru România! RISC MAJOR în caz de CUREMUR
AVERTISMENT DUR pentru România! RISC MAJOR în caz de CUREMUR

AVERTISMENT DUR pentru România! RISC MAJOR în caz de CUREMUR

Banca Mondială va acorda României un împrumut în valoare de 50 de milioane de euro, în caz de dezastru, in condițiile în care țara noastră este extrem de vulnerabilă la riscurile seismice.

Împrumutul va putea fi folosit pentru îmbunătățirea rezistenței infrastructurii de urgență și răspuns la dezastre, cu scopul de a reduce riscurile la dezastre și adaptarea schimbărilor climatice, potrivit Agerpres.ro.

Cu acest prilej, Banca Mondială a lansat un semnal de alarmă, susținând că foarte multe clădiri din România care aparțin serviciilor de urgență sunt vulnerabile în fașa unui cutremur puternic. 

„Foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgenţă şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi structurale şi se pot prăbuşi în cazul unui cutremur”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, potrivit Agerpres.ro.

România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeană, cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor produse în ultimele două secole. 

Peste 75% din populaţia ţării, inclusiv 65% din populaţia urbană, locuieşte în zone expuse pericolelor seismice.