De la 1 iulie sunt programate noi schimbări privind Codul Rutier pe care șoferii ar fi bine să le cunoască.
Potrivit ultimilor modificări, șoferii pot utiliza tabletele la volan, nu însă și telefoanele. Amenda, în cazul în care ești prins vorbind la telefon în timp ce conduci, începe de la 500 de lei.
În cazul autobuzelor din București se reglementează oficial dreptul de a putea circula și pe linia de tramvai.
„Decizia ar putea fi însă mai mult periculoasă decât eficientă.
Dan Trifu, director Eco Civica: Nu avem gabaritul necesar, aglomerăm foarte mult stațiile de tramvai și riscăm să nu încapă călătorii pe refugiile respective. Sunt intemperii, se poate derapa foarte ușor pe linia de tramvai, se lungește distanța de frânare când linia este umedă, nu mai vorbesc de calitatea infrastructurii.
Vatman: Dacă ar fi spațiul puțin mai mare ar fi ok.
Reporter. Cum faceți când ajungeți simultan în stație?
Vatman: Ei rămân în fața noastră și noi intrăm în stație sau dacă ei sunt mai aproape de stația noastră, așteptăm noi.
Reporter: La libera înțelegere?
Vatman: Nu, ne-au dat niște dispoziții. Cine intră în intersecție are prioritate.
Reporter: E mai complicat acum?
Vatman: Da! Sunt foarte aproape oglinzile.
Gândită ca o variantă în care autobuzele pot parcurge distanțele mai repede, în realitate ar putea apărea complicații.
Dan Trifu, director Eco Civica: Să ne gândim că se defectează un autobuz între stații și eu am gardurile de protecție. Mașina de intervenție nu are gabarit 100% Până la urmă pe unde îl scoți? După aceea blochez și linia de tramvai”, anunță digi24.ro.
Cod Rutier 2020. Modificări aspre de la 1 iulie
De la 1 iulie, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase.
Astfel, Codul Rutier 2020 schimbă regulile pentru viitorii candidați ce se înscriu la cursurile unei școli de șoferi. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.
Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic. Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.
Reglementările care intră în vigoare de la 1 iulie 2020 îi vizează și pe cei care dețin deja permis de conducere.
În special cei mai în vârstă. Astfel, cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că aceștia prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sănătate. Așadar, medicul este cel care urmează să consulte și să hotărască dacă șoferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.
Sursa: digi24.ro