Avertisment pentru șoferi înaintea potopului. Poliția recomandă atât șoferilor, cât și pietonilor să manifeste prudență sporită în trafic, având în vedere avertizările meteorologice legate de vijelii și ploi abundente. În București, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a informat cetățenii și prin intermediul panourilor electronice stradale, pentru a-i avertiza cu privire la condițiile meteo nefavorabile.
Avertisment pentru șoferi înaintea potopului. Ce transmite Poliția
„Având în vedere prognoza meteo, care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi torenţiale şi vijelii în zilele viitoare, Poliţia Română informează conducătorii auto şi pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere grave”, a transmis, sâmbătă seară, instituţia.
Prin urmare, polițiștii îndeamnă șoferii să conducă preventiv, nu doar pentru a-și proteja propria siguranță, ci și pentru a asigura securitatea celorlalți participanți la trafic.
Recomandări pentru șoferi în condiții de vreme severă
Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să evite acționarea bruscă a direcției și a frânelor, utilizând în schimb frâna de motor, mai ales pe drumuri alunecoase. Este esențial să păstreze o distanță de siguranță mai mare față de vehiculele din față și să folosească luminile de întâlnire indiferent de drum sau distanță, mai ales în condiții de vizibilitate redusă. Totodată, șoferii ar trebui să verifice funcționarea ștergătoarelor și să folosească adecvat instalația de climatizare și ventilație.
De asemenea, se atrage atenția asupra pericolului de a conduce sub influența alcoolului sau atunci când sunt obosiți, deoarece oboseala poate avea efecte similare consumului de alcool, crescând riscul de a adormi la volan sau de a reacționa târziu în situații critice. Prevenția în astfel de cazuri este vitală pentru a reduce accidentele rutiere.
În condiții de trafic intens, este posibil să apară blocaje temporare. Polițiștii le recomandă șoferilor să rămână calmi, să nu uite să manifeste politețe rutieră și să evite blocarea intersecțiilor, pentru a facilita fluidizarea traficului și a evita situațiile tensionate.
Parcarea ar putea deveni o problemă pentru șoferi
De asemenea, o altă recomandare pentru șoferi este parcarea. conducătorii auto sunt sfătuiți să evite parcarea vehiculelor în apropierea copacilor, clădirilor instabile sau sub cabluri de înaltă tensiune, pentru a preveni eventuale accidente cauzate de căderi de obiecte sau alte pericole.
Pietonii, la rândul lor, sunt îndrumați să circule doar pe trotuare și să traverseze străzile doar la trecerile marcate, respectând culoarea verde a semaforului și asigurându-se că șoferii i-au observat înainte de a traversa. Toți participanții la trafic sunt îndemnați să respecte regulile de circulație și să urmeze indicațiile polițiștilor pentru a menține siguranța rutieră.
Avertizări pentru cetățeni din partea ISU București-Ilfov
În plus, ISU București-Ilfov a reamintit că Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu, care va afecta municipiul București și județul Ilfov. Avertizarea este valabilă de duminică, începând cu ora 8:00, până luni, la ora 10:00, și anunță ploi torențiale, cantități însemnate de precipitații și intensificări ale vântului.Bottom of Form
„După emiterea avertizărilor au fost desfăşurate şedinţele Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti/ Ilfov, pentru aprobarea măsurilor necesare a fi luate pentru gestionarea şi monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteo periculoase. În acest context, va fi asigurată permanenţa instituţiilor cu rol în asigurarea funcţiilor de sprijin în Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă. În ceea ce priveşte informarea populaţiei, ISU B-IF a procedat la remiterea mesajelor prin intermediul panourilor electronice stradale şi a canalelor de comunicare online”, a arătat ISU.
Reprezentanții instituției au emis, de asemenea, o serie de recomandări pentru siguranța cetățenilor. Persoanele aflate în spații deschise sunt sfătuite să evite să se adăpostească sau să treacă pe lângă copaci, stâlpi, panouri publicitare, construcții cu elemente ușor dislocabile și imobile în construcție, care ar putea reprezenta un pericol în condiții de vreme severă.
De asemenea, se recomandă oprirea oricăror activități în aer liber sau la înălțime, închiderea ferestrelor și evitarea atingerii stâlpilor sau cablurilor căzute la pământ. Oamenii sunt îndrumați să se asigure că șanțurile și rigolele sunt curate pentru a permite scurgerea apelor pluviale și să fie atenți la informările transmise periodic de autorități.