Secția consulară a Ambasadei României în Danemarca a publicat un ghid pentru cetățenii români care locuiesc în regat, care să-i ajute să detecteze dacă sunt în pericol să le fie luați copiii minori de autorități.
În mesajul postat pe pagina Ambasada României Copenhaga, pagină care este folosită de angajații secției consulare a Ambasadei, după cum a confirmat pentru Evenimentul zilei Paul Ciocoiu, purtătorul de cuvânt al MAE, sunt prezentate câteva semne care ar trebui să-i alerteze pe cetățenii români că sunt în pericol să le fie luați copiii de către autorități.
Mai jos, integral, mesajul adresat părinților români din Danemarca:
„ATENȚIE !!! IMPORTANT!!!!
În contextul înregistrării unei creșteri a cazurilor în care minorii cetățeni români sunt preluați din familie în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială de către autoritățile daneze, dorim să vă supunem atenției următoarele: - dacă sunteți chemați periodic la școală unde vă este comunicat că, minorul nu este “la fel” ca și ceilalți copii ( ex: nu știe să meargă pe bicicletă, nu se joacă cu ceilalți copii, este prea agitat, trebuie să consulte un psiholog etc.) sunt primele semne că autoritățile daneze au în vedere preluarea minorului; - dacă în familie sunt abuzuri chiar și temporare între soți sau între părinți și copii, raportate de către un membru de familie la poliție, vecini sau chiar de copii la școală, autoritățile pot prelua minorii fără a întreprinde acțiuni prealabile, considerând că mediul în care trăiesc aceștia nu este sigur; - dacă părinții au datorii la plata chirie, utilități etc. este un alt motiv pentru care minorii pot să fie luați în plasament; - dacă părinții suferă de diverse boli cu tratament îndelungat, autoritățile daneze consideră de asemenea, că părinții nu au capacitatea și pot aloca suficient timp pentru creșterea și educarea unui minor.
Acestea sunt doar câteva cazuri în care minorii au fost și sunt instituționalizați de către autoritățile daneze în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială.
!!! Recomandarea Ambasadei României la Copenhaga este să nu ignorați niciunul dintre semnalele primite din partea autorităților daneze și ca primă măsură preventiv-informativă să contactați urgent misiunea diplomatică (tel: +45 27 35 55 37) pentru a primi asistență consulară. Precizăm că, regulile și cadrul legal daneze privind minorii sunt foarte stricte și, similar cu celelalte state nordice, repatrierea minorilor în România este dificilă, iar în cazul în care există perspective favorabile aceasta se produce după o perioadă îndelungată de timp. Astfel, dorim să vă atenționăm pentru a nu ajunge în astfel de situații.”
Reamintim că mai multe familii de români plecați în diverse țări europene, dar mai ales în cele din nordul continentului, au trecut prin drama pierderii copiilor, luați de serviciile de protecție a copilului, pentru motive mai mult sau mai puțin justificate.
Cel mai celebru dintre cazuri, al familiei Bodnariu din Norvegia, acuzată de violențe contra copiilor, s-a încheiat cu întoarcerea copiilor la părinții lor. Dar familia a plecat din Norvegia și s-a stabilit în România, pentru a nu mai risca noi procese.
Un alt caz celebru, cel al lui Florin Barbu, s-a încheiat prin luarea definitivă a copiilor și darea acestora spre adopție unei familii de homosexuali. Mai mult, Florin Barbu a pierdut orice speranță după ce a pierdut, definitiv, procesul deschis la CEDO contra Marii Britanii.
Iar doctorița Camelia Smicală, stabilită în Finlanda, a rămas fără copii și a ajuns recent la închisoare, în urma unei altercații cu angajații serviciilor sociale.