Avertisment pentru pasionații de drumeții montane. Viperele au ieșit din hibernare

Sursa foto:Wikipedia

Salvamontiștii montani îi avertizează pe turiștii români și străini deopotrivă, că vremea însorită din ultima perioadă a scos șerpii din habitat. Avertismentul este valabil pentru pasionații de drumeții montane care intenționează să ajungă în Munți Gutîi, Țibleș, Maramureșului sau în cele două parcuri din zona alpină, cunoscute pentru numărul mare de vipere.

Vipere reperate în Munții Gutîi, Țibleș și Maramureș

Directorul Serviciului Public Județean Salamont Maramureș, Dan Benga, lansează un avertisment pentru turiștii care se aventurează în zonele amintite. Temperatura ridicată a scos șerpii din habitat, iar turiștii sunt sfătuiți să aibă prudență mai ales că este vorba de vipere.s

Întâlnirile cu șerpii de munte s-au înmulțit în ultima perioadă. Reptilele au fost observate în cele mai nebănuite locuri. Aproximativ 75% dintre mușcături apar la persoanele care, contrat avertismentelor, ating șerpii sau sunt imprudente. Dan Benga a subliniat că reptilele nu atacă decât dacă se simt încolțite sau sunt luate prin surprindere.

Sursă foto: Arhiva EvZ

Cum vă protejați de șerpii veninoși

Turiștii care călătoresc în zonele habitat pentru șerpi sunt sfătuiți să se îmbrace cu haine care acoperă picioarele. De asemenea, este indicat să aveți asupra voastră un băt lung, pe care să-l folosiți pentru a cerceta vegetația. Totuși, în cazul în care vă întâlniți cu un șarpe rămâneți pe loc, nemișcat. De regulă, reptilele se îndepărtează singure.

Mușcăturile de viperă au ca simptome dureri acute, tumefierea zonei afectate, semiconștiența, senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație, transpirație excesivă și dureri abdominale.

Sursă foto: Arhiva EvZ

Cum vă protejați de vipere

„Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul.

Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudinea de 2.000 de metri”, a spus Dan Benga.