Organizația Mondială a Sănătății a emis o avertizare cu privire la testarea coronavirusului, spunând că nu există dovezi serologice care să demonstreze că dacă o persoană are imunitate nu mai riscă să se reinfecteze.
„Aceste teste de anticorpi vor fi capabile să măsoare acel nivel de prezență serologică, acel nivel de anticorpi, dar asta nu înseamnă că cineva cu anticorpieste imun", a spus dr. Maria Van Kerkhove.
Așa-numitele teste serologice sau anticorp pot indica dacă o persoană a avut Covid-19 în trecut și a fost fie asimptomatică, fie recuperată.
Numărul de pacienți recuperați cu coronavirus care au fost testați pozitiv a ridicat îngrijorări cu privire la modul de formare a anticorpilor ca răspuns la Covid-19. Deși oamenii de știință spun că nu există încă dovezi că o persoană care a fost testată pozitiv poate răspândi virusul în continuare, nu au existat studii concludente care să excludă asta.
Peste 560.000 din cele 2,1 milioane de cazuri de coronavirus din întreaga lume sunt marcate ca fiind recuperate, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Cu toate acestea, experții în boli infecțioase spun că numărul total al cazurilor este probabil mult mai mare, deoarece oamenii sunt nedetectați și țările se luptă cu testarea.
Nimeni nu este sigur
Dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență OMS, a declarat că nu există nicio dovadă până în prezent că o mare parte a populației a dezvoltat imunitate la COVID-19. „Nimeni nu este sigur dacă cineva cu anticorpi este complet protejat împotriva bolii sau a fi expus din nou”, a spus el.„În plus, unele dintre teste au probleme cu sensibilitatea”, a adăugat el. „Pot da un rezultat fals fals”.
La începutul acestei săptămâni, oficialii OMS au spus că nu toate persoanele care se recuperează de la coronavirus nu au anticorpi pentru a lupta împotriva unei a doua infecții, ridicând îngrijorarea că pacienții ar putea să nu dezvolte imunitate după ce au supraviețuit Covid-19.
„În ceea ce privește recuperarea și apoi reinfecția, cred că nu avem răspunsuri la asta. Aceasta este o necunoscută”, a spus Ryan.
Un studiu preliminar al pacienților din Shanghai a constatat că unii pacienți nu au „răspuns la anticorpi detectabili”, în timp ce alții au avut un răspuns foarte mare, Kerkhove a declarat luni. Fie că pacienții care au avut un răspuns puternic la anticorpi au fost imuni la o a doua infecție este „o întrebare separată”, a adăugat ea, potrivit cnbc.