Avertisment. Fondul Suveran trebuie ferit de „băieţii deştepţi”

Avertisment. Fondul Suveran trebuie ferit de „băieţii deştepţi”

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, ignoră guvernanţa corporativă, a atras ieri atenţia Fondul Proprietatea (FP).

Proiectul nu oferă nicio garanţie că, după trecerea companiilor de stat în portofoliul fondului, regulile de transparenţă vor fi protejate de posibile practici corupte şi decizii abuzive care rezultă din amestecul politic, spun oficialii FP.

Aceştia se arată preocupaţi de posibilitatea ca întreprinderile din portofoliu nu vor mai a vea oblig aţia să nume ască un manag ement pr ofesionist şi să fie transparente în relaţia cu publicul larg, acţionarii minoritari şi M inisterul Finanţelor Public e. FP c onsideră că este nevoie de un cadru legal care să of ere premise bune pentru de zvoltarea companiilor de stat şi c are să nu lase portiţe prin care să poată reveni „băieţii deştepţi”, care au parazitat companiile de st at de mulţi ani.

Înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu este neapărat o idee rea, dar trebuie realizată într-o manieră adecvată, astfel încât să ajute la dezvoltarea şi punerea în practică a unei viziuni unitare a strategiei de dezvoltare a României, printr-un management mai bun al companiilor de stat, spre beneficiul tuturor românilor. Însă, dacă este fondat prin ignorarea completă a regulilor de guvernanţă corporativă şi de transparenţă, cu siguranţă acest instrument va face mai mult rău decât bine”, a declarat Johan Meyer, manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, e necesar ca FSDI să îşi propună să dezvolte piaţa română de capital, astfel încât România să promoveze la statutul de piaţă emergentă, listând companiile din portofoliu la bursă. De asemenea, ar tr ebui implement ate „Principiile de la S antiago” stabilite de Grupul Internaţional al Fondurilor Su verane, c are, printr e altele, e xclud po sibilitatea de investiţii în obiecti ve s ociale, cum vor guvernanţii noştri.