Avertisment ferm dat de Washington ayatollahului iranian Khamenei: blocaţi Strâmtoarea Ormuz şi vom interveni în forţă

Avertisment ferm dat de Washington ayatollahului iranian Khamenei: blocaţi Strâmtoarea Ormuz şi vom interveni în forţă

Administraţia Obama a folosit un canal neoficial de comunicare cu Teheranul pentru a-l avertiza pe liderul spiritual iranian ayatollahul Ali Khamenei că, dacă forţele armate iraniene blochează Strâmtoarea Ormuz, atunci armata americană va interveni, au dezvăluit surse de la Casa Albă, citate de ziarul New York Times.

Fără a oferi alte detalii, sursele citate au precizat că Washingtonul l-a avertizat pe liderul spiritual iranian că o eventuală blocare a strîmtorii care asigură legătura între Golful Oman şi Persic reprezintă "o linie roşie" care, odată călcată, ca declanşa un răspuns militar al Statelor Unite.

Avertismentul fusese deja lansat, săptămâna trecută, de generalul Martin E. Dempsey, şeful Statului Major Interarme al armatei americane, care a subliniat că importanta rută de transport petrolier va fi redeschisă prin orice mijloace dacă Iranul o blochează.

Canalul secret de comunicare a fost deschis de administraţia Obama pentru a preveni o eventuală criză în zona Golfului Persic, după ce trupele americane din regiune au avertizat că strâmtoarea ar putea fi închisă nu neapărat la ordinele regimului islamist de la Teheran, ci în urma unui exces de zel din partea comandanţilor Gardienilor Revoluţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi mulţi la Washington cred că avertismentele Iranului sunt doar teoretice, analiştii militari susţin că Republica Islamică are mijloace pentru a bloca Strâmtoarea Ormuz. Marina sa militară nu are forţa celei americane, dar Iranul a investit masiv în ultima perioadă în achiziţia de tehnologie de război asimetrică: mine, nave de mici dimenisuni pentru intervenţii rapide şi torpile pentru distrugerea vaselor inamice, toate poziţionate de-a lungul celor peste 1.500 de kilometri de coastă de-a lungul Golfului Persic şi Oman.

Iranienii amenință și ei cu asasinate

Nu se ştie dacă ayatollahul Ali Khamanei a răspuns avertismentului lansat de administraţia americană. Liderul spiritual iranian a arătat însă cu degetul ieri spre SUA şi Israel, acuzând cele două ţări ce să află în spatele valului de atacuri care au vizat mai mulţi oameni de ştiinţă activi în sectorul nuclear.

Într-un mesaj către familia expertului nuclear Mostafa Ahmadi Roshan, director adjunct al centralei de la Natanz, ucis pe 11 ianuarie într-un atac cu bombă, ayatollahul susţine că asasinatul a fost "comis cu sprijinul CIA şi Mossad". Programul nuclear iranian nu depinde însă de o singură persoană, a avertizat Ali Khamenei.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, adresându-se soldaţilor din baza Fort Bliss din Texas, a exclus astăzi orice intervenţie a Statelor Unite în asasinatul de miercuri. La fel a procedat şi preşedintele israelian Shimon Peres. "Din câte cunosc, nu există nicio legătură între Israel şi acţiunea produsă miercuri la Teheran", a răspuns preşedintele israelian la întrebarea formulată la un talk-show al CNN.

Presa oficială de la Teheran a sugerat însă că Gardienii Revoluţiei, trupele de alită ale armatei iraniene, vor comite, la rândul lor, asasinate în Occident pentru a răzbuna moartea celor cel puţin cinci experţi iranieni lichidaţi din 2007 până în prezent.