Averile angajaţilor de la Interne "ies la raport"

Vile, maşini, depozite bancare care depăşesc, în unele cazuri, chiar şi 140.000 de euro şi salarii impresionante din bani publici.

Aceasta este „agoniseala“ unor secretari de stat şi şefi de Direcţii de la Interne, ale căror venituri lunare nu le surclasează doar pe cele ale subordonaţilor - care ameninţă din nou cu proteste, întrucât nu numai că nu beneficiază de protecţie în faţa infractorilor, dar au obţinut cu greu lefuri ce ajung la 1.000 de lei lunar -, ci chiar şi pe ale ministrului Cristian David.

Cel puţin aşa reiese din declaraţiile de avere actualizate, publicate pe site-ul ministerului. Prim-adjunctul ministrului, la concurenţă cu şeful DGA Concret, potrivit documentelor, cel mai bine plătit angajat al Internelor este, de departe, prim-adjunctul ministrului, secretarul de stat Anghel Andreescu. Deşi în declaraţia de avere actualizată generalul se fereşte să înscrie venitul anual dobândit de la Ministerul Internelor, declaraţia din 2006 - când ocupa aceeaşi funcţie - arată că acesta era remunerat cu 15.833 de lei lunar (echivalentul a 4.522 de euro).

„Între timp, salariul domnului Andreescu a mai crescut cu câteva procente“, susţin surse din minister. Pe lângă salariu, chestorul se poate lăuda cu o vilă, cu o suprafaţă construită de 300 de metri pătraţi, dobândită anul trecut, în judeţul Ilfov, şi cu un autoturism Audi, fabricat în 2007, cumpărat „cu banii jos“.

La acestea se adaugă depozite însumând 145.000 de euro, la BCR, Bancpost şi Banca Românească, deschise anul acesta. La capitolul „salariu“, Andreescu este urmat îndeaproape de şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Irinel Păun, care, potrivit ultimei declaraţii de avere, este plătit cu 15.720 de lei lunar (4.490 de euro).

Spre deosebire de adjunctul ministrului, magistratul deţine jumătate dintr-o casă moştenită de la părinţi, în Filiaşi, judeţul Dolj, şi a plătit avansul pentru o locuinţă în Capitală. Cel mult, se poate lăuda cu un autoturism Mercedes C220, în valoare de 16.295 de euro, achiziţionat în leasing scadent în 2011. Ardelean şi Popa, „eşalonul II“ „Greii“ Internelor, chestorii Pavel Abraham (preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog), Virgil Ardelean (fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, actual director în minister) sau Constantin Manoloiu (şeful Corpului de Control al Ministrului) s-ar putea situa în „eşalonul II“ din punctul de vedere al salariilor încasate de la Interne, ce depăşesc 12.000 de lei lunar.

Concret, Abraham - remunerat de Interne şi de Universităţile din Bucureşti şi Oradea cu 198.400 de lei pe an (circa 16.500 de lei pe lună) - deţine trei terenuri intravilane (unul dintre ele moştenit); un apartament cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi în Bucureşti; o casă în construcţie, cu o suprafaţă de 210 metri pătraţi, în localitatea ilfoveană Dobroieşti, un autoturism Volkswagen Polo achiziţionat în leasing şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro.

În schimb, colegul său Virgil Ardelean, remunerat cu 12.250 de lei pe lună, deţine un apartament în Bucureşti, cu o suprafaţă de peste 145 de metri pătraţi, o casă în municipiul Cluj- Napoca, cu o suprafaţă de 532 de metri pătraţi, bijuterii, tablouri şi obiecte ornamentale, toate în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Dobre, plătit cât un şef de birou din poliţie În ceea ce-l priveşte pe şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa, şi pe cel al Poliţiei de Frontieră, chestorul Nelu Pop, aceştia s-ar putea încadra în „eşalonul trei“, cu venituri de 11.500 de lei şi, respectiv, 10.600 de lei lunar.

În fine, ministrul Cristian David ar face parte abia din „eşalonul IV“, cu un salariu de 8.000 de lei pe lună, la 2.000 de lei distanţă de actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, chestorul Petru Albu, care încasează de la Interne puţin peste 6.800 de lei pe lună. Este greu de spus însă pe ce loc s-ar putea situa secretarul de stat Victor Paul Dobre, care primeşte o indemnizaţie demnă de un şef de birou din poliţie: 4.159 de lei lunar. VOR SALARII MAI MARI Poliţiştii ies din nou în stradă Nemulţumiţi de salarii şi de faptul că instituţia nu-i protejează în faţa infractorilor, poliţiştii sunt hotărâţi să-şi ceară din nou drepturile în stradă, din 26 septembrie.

„Am cerut Ministerului Internelor ultimele statistici privitoare la agresiunile împotriva poliţiştilor, deoarece, din câte ştim, numărul ultrajelor a crescut alarmant în ultima perioadă. Pe de altă parte, potrivit protocolului pe care l-am semnat cu ministerul în octombrie, salariul poliţiştilor trebuia să crească cu 27 de procente, dar a crescut doar cu trei“, a precizat, ieri, Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“.

„Bugetul Internelor nu poate suporta creşterile salariale cerute de poliţişti, pentru că suntem obligaţi să mărim salariile tuturor în mod egal. Concret, creşte salariul agentului cu 27 de procente, obligatoriu creşte şi cel al chestorului tot cu 27 de procente, şi în cazul celui din urmă avem mari probleme pentru că este nevoie de câteva mii de lei vechi“, au explicat surse din minister.

VENITURI-RECORD. Anghel Andreescu (stânga), Irinel Păun (centru) şi Virgil Ardelean încasează, împreună, peste 150.000 Euro pe an